Με αυστηρό ύφος αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο διήμερο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάνοντας λόγο για «απίστευτες παλινωδίες από την αριστερή κυβέρνηση έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωζώνη». Επιπλέον, χαρακτήρισε «κρίσιμη δοκιμασία» τη διάσωση της Ελλάδας.

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενώ ευχαρίστηκε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με το θέμα της ελληνικής κρίσης.

«Εγκάρδια ευχαριστώ», συνέχισε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο οι σύνεδροι χειροκρότησαν επί αρκετή ώρα όρθιοι. «O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετείχε σε σημαντικό βαθμό στην επίλυση της ελληνικής κρίσης αλλά και στην επιβολή των γερμανικών θέσεων» πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Αναφερόμενη στην ελληνική κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε:

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα για την ολοκλήρωση του β’ προγράμματος και μετά μέχρι βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγούμενου πέρα-δώθε της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM. Ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία – για εμάς, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Στο τέλος, καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ίδια ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την κρίση και διευκρίνισε ότι «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες επιτυχίες –ανάπτυξη στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία– πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως αυτή την κρίση. Τα λάθη της ίδρυσης της ΟΝΕ δεν έχουν διορθωθεί».

Μείωση εισερχόμενων μεταναστών στη Γερμανία

Μείωση των ρυθμών εισόδου μεταναστών στη Γερμανία υποσχέθηκε η καγκελάριος, κατά τη διάρκεια του τοπικού συνεδρίου του CDU.

«Η πρόκληση είναι τεράστια», ανέφερε σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας «θα μειώσει εμφατικά» την είσοδο μεταναστών στη χώρα.

«Ξημερώματα  5ης Σεπτεμβρίου, αποφασίσαμε μαζί με την Αυστρία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες», υποστήριξε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ήταν μία κατάσταση η οποία μας οδήγησε να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Όπως, όμως, σημείωσε, «δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μία ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια».