Σε νέα ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οδήγησε η συζήτηση επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος στην επιτροπή της Βουλής που συζητά το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπεραμύνθηκε του χαρακτήρα του νομοσχεδίου, επικαλούμενος σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Αντίθετα ο Κωστής Χατζηδάκης από τη ΝΔ, έκανε λόγο για τραγέλαφο, υπενθυμίζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που δεν δικαιολογούν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είπε πως από εδώ και μπρος, στη κυβέρνηση στέλνουν έτοιμες τις ρυθμίσεις από την Ευρώπη και αυτή θα τις υπογράφει και ψηφίζει. «Αυτά είναι τα νέα ήθη της πρώτη φορά αριστερά. Αυτός είναι ο λόγος και οι πράξεις της κατακαημένης αριστεράς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, παρατήρησε την αλλαγή της στάσης των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως παίζουν το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, ενώ ο Χ. Θεοχάρης από το Ποτάμι, μίλησε για θέατρο του παραλόγου με τον υπουργό να «ζητά από τους βουλευτές να ψηφίσουν αυτά για τα οποία μιλούσαν εναντίον στις προγραμματικές δηλώσεις». «Βάζει τη ψευδή διαδικασία του κατεπείγοντος για να μην καταλάβουν οι βουλευτές ότι τη μία μέρα χειροκροτούν άλλα και την άλλη ψηφίζουν άλλα», είπε.

Τέλος, ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ υπεραμύνθηκε της διαδικασίας, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να πάρει τα χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομία για κοινωνικούς σκοπούς.

Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις προκλήθηκε ένταση που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη να αναφερθεί σε κάθε τμήμα του νομοσχεδίου χωριστά. Έτσι επί των ενστάσεων για τις ρυθμίσεις του ΕΣΠΑ είπε, ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παρεμβάσεων, καθώς και στα δημόσια έργα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις αντιδράσεις, το νομοσχέδιο- όπως και αναμενόταν- συνεχίζεται κανονικά με τις κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς αποφάνθηκε σχετικά, τόσο η Διάσκεψη των Προέδρων όσο και η πλειοψηφία των επιτροπών.