Με τις επιφυλάξεις την πλειοψηφίας των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΝΕΛ, συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης. 

Σημείο τριβής αλλά κυρίως προβληματισμού για τα κόμματα αποτελεί η διάταξη που αφορά στην δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετήσουν παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου αναγκάστηκε να δεσμευτεί πως δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας. «Η κυβέρνηση και ο ομιλών νομοθετεί τίμια. Εάν θέλαμε τεκνοθεσία θα το λέγαμε ρητά. Δεν θα περνούσε αορίστως, δεν προβλέπεται», δήλωσε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις. 

Νωρίτερα, ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Κόκκαλης είχε εκφράσει έντονο προβληματισμό για το επίμαχο σημείο του νομοσχεδίου, δηλώνοντας την επιφύλαξη του κόμματος έναντι του νομοσχεδίου. Όπως είπε η εκτίμηση των ΑΝΕΛ είναι πως ανοίγει έμμεσα ο δρόμος για την υιοθεσία. 

Ωστόσο μια πρώτη διέξοδο, έδωσε η Ένωση Κεντρώων που μέσω του κ. Καρρά, δήλωσε ότι στηρίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ο κ. Καρράς διατύπωσε επιφυλάξεις για το επίμαχο σημείο του νομοσχεδίου, ζητώντας διευκρινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της ΝΔ, που αρχικά είχε εκφράσει δια του κ. Πλακιωτάκη πρόθεση να στηρίξει το νομοσχέδιο, επιφυλάχθηκε δια του κ. Χ. Αθανασίου, λέγοντας πως πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη.  «Αν σκοπεύει η κυβέρνηση πλαγίως να νομοθετήσει την τεκνοθέτηση, τότε θα πρέπει να το πει ευθέως», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αρνητικός στην ψήφιση επί της αρχής τουλάχιστον του νομοσχεδίου εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ. Γκιόκας, ο οποίος προχώρησε σε διάκρισης μεταξύ της ατομικής επιλογής σεξουλικότητας και του θεσμού της οικογένειας. Θετικός επί της αρχής παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις του κόμματός του, εμφανίστηκε ο κ. Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Μαυρωτάς από το Ποτάμι, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο άτολμο και ημιτελές.

Τέλος ο εκπρόσωπος της Χ.Α. Γ. Λαγός, εξέφρασε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο.