Με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την ρύθμιση για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς στη διαχείριση και πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών-κυρίως- δανείων, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής για τη νέα σειρά των προαπαιτούμενων.

Η κυβέρνηση δια των υπουργών της υπεραμύνθηκε του σχεδίου, τονίζοντας τις ασφαλιστικές δικλίδες που διαμορφώνει το νέο πλαίσιο προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μαζικού ξεπουλήματος δανείων. Ο Γιώργος Σταθάκης, μίλησε για τη σημασία της παράλληλης διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της διαχείρισης των «κόκκινων» δάνειων, που έχει ως στόχο να αποδεσμεύσει τις τράπεζες και να τις επιτρέψει να αφοσιωθούν στην παροχή ρευστότητας στην οικονομία.

Ωστόσο η αντιπολίτευση, τοποθετήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, κάνοντας ανοιχτά λόγο για άνοιγμα της αγοράς των δανείων στα περίφημα distressed funds ή αλλιώς «κοράκια». Υπενθύμισε μάλιστα στη κυβέρνηση ότι παρά τις δεσμεύσεις περί της δημιουργίας ενδιάμεσου κρατικού φορέα (το Ιρλανδικό μοντέλο), τελικά το νομοσχέδιο ανέθεσε εποπτικό ρόλο μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τη ΝΔ, ότι έχει σταματήσει να ασχολείται με την ουσία των νομοθετημάτων και αναλώνεται στην καταγγελία της ανακολουθίας ή μη των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους δανειολήπτες, υποστήριξε πως με τις προβλεπόμενες διατάξεις, το εκάστοτε δάνειο, είτε βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας, είτε σε αυτά μιας εταιρίας διαχείρισης, δεν αλλάζει τίποτα στο νομικό πλαίσιο που το διέπει. Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε πως η υφιστάμενη νομοθεσία ήδη από την εποχή Δένδια επιτρέπει τη πώληση δανείων, κάτι όμως που δεν λειτούργησε λόγω των δυσλειτουργιών του τραπεζικού συστήματος. « Η ΝΔ παρακολουθούσε την εξέλιξη του προβλήματος χωρίς να παρέμβει», είπε και πρόσθεσε: «συνεπώς το συσσωρευμένο πρόβλημα υπήρχε και το κληρονομήσαμε».

Επιπλέον ο αρμόδιος υπουργός, σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ρυθμίζεται με το περιβάλλον των μεγάλων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, υπογραμμίζοντας πως τα υπόλοιπα (στεγαστικά κ.α.) βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ως και τα μέσα του Φλεβάρη.

«Υπάρχει παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας», εκτίμησε από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε « διάφοροι δημαγωγοί ιστορικά θα φαίνονται παρθένες μπροστά σε αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση». Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για μια εντυπωσιακή στροφή στη πολιτική της κυβέρνηση και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Στάθηκε δε στις ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με την εκτόξευση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων, αλλά και τις ανακολουθίες της.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, το συζητούμενο πλαίσιο θα επεκταθεί και στις άλλες μορφές δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά). « Σε αυτό το πακέτο των μέτρων έχουμε διατάξεις που επί της ουσίας ανοίγουν το ασκό του Αιόλου για να παραδοθούν τα δάνεια στα αρπαχτικά που θα βάλουν στο χέρι όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τη πρώτη κατοικία», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, με τον Χ. Θεοχάρη από το Ποτάμι να σημειώνει ότι το νομοσχέδιο δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Η διαφορά, εξήγησε, είναι ότι με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να πουλήσουν μεμονωμένα δάνεια και τελικά να «μπορέσουν να εκβιάσουν τους δανειολήπτες».

Επισήμανε ακόμα, πως η ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών έπρεπε να γίνει με περισσότερα χρήματα από τη πλευρά του δημοσίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πουλήσουν τα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους σε ποσοστό μικρότερο του 50% της αξίας τους.

Τέλος, ο Δημ. Καμμένος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν ήθελε να δώσει λύση στο πρόβλημα, ο Ηλ. Παναγιώταρος τη παρούσα πλειοψηφία πως χαρίζει περιουσία 100 δις ευρώ των Ελλήνων, ενώ ο κ. Γεωργιάδης από την ΕΚ, έκανε λόγο για μια τραγική ιστορία που οδήγησε σε ξεπούλημα των δανείων.

Το πολυνομοσχέδιο που μεταξύ άλλων περιέχει ρυθμίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και συμβάσεις οδικών έργων, έλαβε το πράσινο φως από την επιτροπή με τις ψήφους της πλειοψηφίας και πλέον παίρνει το δρόμο προς της Ολομέλεια όπου και θα ψηφιστεί αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Πυρά και από τους φορείς

Κριτική στη συμφωνία επιφύλασσαν και οι εκπρόσωποι των φορέων.  «Επώδυνη», χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και ότι, «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω υποβάθμιση της ακίνητης περιουσίας και σαλαμοποίησης της λαϊκής κατοικίας».

Αντίθετος με τις ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Αντώνης Μέγγουλης , ο οποίος υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει κερκόπορτα για να κερδοσκοπήσουν και στη χώρα μας τα distress funds».

Την διαφωνία του με τις διατάξεις που αφορούν το νέο μισθολόγιο, εξέφρασε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσουβέλης ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τη Βουλή.