Κριτική στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, ιδίως σε αυτή που αφορά τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδας, άσκησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη

Μιλώντας στις συναρμόδιες Επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο, η κ. Κασιμάτη επεσήμανε πως «η ΤτΕ μας λέει ότι αφού ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες τώρα ως φορολογούμενοι επωμιζόμαστε την ρευστότητά τους. Είναι αδιανόητα πράγματα. Αποδεικνύεται η  εναρμόνιση ΤτΕ με δανειστές σε πολιτικές επιζήμιες για την κοινωνία».

«Η χώρα κατά την ΤτΕ έχει λύσει το πρόβλημα της παραγωγικής βάσης και αυτό που έλλειπε από την δόλια οικονομία μας  είναι να έρθει η υπηρεσία του δευτερογενούς τομέα που προκάλεσε την παγκόσμια κρίση. Ένα σκιώδες παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βλάπτει την οικονομία» συνέχισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας την κριτική της, διερωτήθηκε: 

Πως μπορούν να λειτουργήσουν τέτοιες εταιρίες με ελάχιστο κεφάλαιο 100.000 ευρώ; Δεν θα είναι αξιόπιστες. Γιατί να επαφίεται μόνο στην ΤτΕ η λειτουργία των εταιριών αυτών. Η πολιτεία μέσω του ΥΠΟΙΚ θα έπρεπε να έχει λόγο. Να μην γίνεται μεταβίβαση δανείων αν πρώτα δεν εξαντληθούν όλες οι διαδικασίες αντιμετώπισης.

Τα όσα είπε η κ. Κασιμάτη, προκάλεσαν την... παρατήρηση του Χάρη Θεοχάρη από το Ποτάμι, ο οποίος είπε «μα καλά, δεν καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο;».

Σε κάθε περίπτωση, πηγές κοντά στην κ. Κασιμάτη ξεκαθάριζαν ότι η ίδια στην αυριανή ψηφοφορία δεν θα καταψηφίσει τις διατάξεις αυτές.