Στο Μιλάνο μετέβη σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος όπου και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο για τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμμετείχε επίσης, σε ειδική τελετή παρουσίασης του νέου βιβλίου, του Ιταλού Υπουργού Εσωτερικών και Προέδρου του κόμματος της «Νέας Κεντροδεξιάς», με τίτλο: «Αυτός που φοβάται δεν είναι ελεύθερος».

Ο κ. Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια της παρουσίας του νέου βιβλίου του κ. Αλφάνο, αφού εξήρε την συμβολή του ως Υπουργού Εσωτερικών για τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Ζούμε σε μια δύσκολη και ιστορική εποχή. Είμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή, η οποία είναι απεχθής και ξένη ως προς τις αξίες μας. Η απειλή αυτή δεν είναι το Ισλάμ. Έχουμε συνυπάρξει ειρηνικά για αιώνες. Η απειλή είναι η ιδεολογία του μίσους. Μίσος για την ελευθερία, μίσος για τις αξίες της ζωής, μίσος για την πρόοδο. Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι το μίσος υπάρχει γιατί αποτύχαμε στην Ευρώπη να εντάξουμε την πολιτισμική διαφορετικότητα και γιατί δεν καταφέραμε να προβάλλουμε ένα ολοκληρωμένο όραμα για τα παιδιά μας, με βάση τις αξίες μας. Τώρα, αυτό το μίσος, αμφισβητεί όχι μόνο τον τρόπο ζωής μας, αλλά και το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμά να ζούμε χωρίς φόβο, να δημιουργούμε και να χαιρόμαστε την ζωή.

Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, «ως Ευρωπαίοι, πρέπει να αγωνιστούμε για τις αξίες μας και να μην υποκύψουμε στο φόβο» και συνέχισε:

Φόβος είναι τα κλειστά σύνορα, είναι η υπονόμευση της δημοκρατίας, είναι ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, είναι η παραδοχή ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ελευθερία και την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών μας. Φόβος είναι τελικά να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα και να εγκλωβιστούμε στα εθνικά μας σύνορα. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η απειλή έχει αλλάξει μορφή, έχει γίνει πολύπλοκη και ενώνει το φανατισμό, με την βιαιότητα και την παραστρατιωτική λογική.

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε μετά από πολλά χρόνια στο σύστημα PNR της ΕΕ - μια σημαντική εξέλιξη για τη συλλογική μας ασφάλεια. Πετύχαμε την μεταρρύθμισή της Europol, η οποία θα γίνει το κέντρο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων μας. Προτείναμε νέους κανόνες για τα πυροβόλα όπλα και βάλαμε στο τραπέζι αυστηρούς κανόνες για την αντιμετώπιση των ξένων μαχητών» επεσήμανε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια των απειλών αυτών. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Πρέπει να αγωνιστούμε και να καταπολεμήσουμε την ριζοσπαστικοποίηση. Το μεγαλύτερο μέρος της ριζοσπαστικοποίησης διεξάγεται μέσω διαδικτύου, και εκεί χρειάζεται να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας.

Ο κ. Αμβραμόπουλος ζήτησε βελτίωση της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών ενώ έκανε αναφορά και στην πρόταση της Κομισιόν για καλύτερη προστασία των συνόρων:

Αύριο στο Κολέγιο στο Στρασβούργο, εισηγούμεθα ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των κοινών μας εξωτερικών συνόρων. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ένωσης, την Συνθήκη Σένγκεν. Μόνο έτσι ενισχύουμε την ζώνη Σένγκεν. Δημιουργούμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και διασφαλίζουμε συστηματικούς ελέγχους στα κοινά ευρωπαϊκά μας εξωτερικά σύνορα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, που υποφέρουν και σηκώνουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό, γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος.