Στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες αλλά και για τον λόγο που η κυβέρνηση προχώρησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή στον «Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το τι θα κάνει το κόμμα του σε σχέση με το Σύμφωνο Συμβίωσης.

«Το μνημόνιο αποτελεί την τελική συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τους πολίτες. Η συμφωνία αποτελεί μία ελληνική πρόταση που στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, κόντρα στην πρόταση του Σόιμπλε για το Grexit με τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ» επεσήμανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συνέχισε:

Δεν είχαμε εντολή να συμφωνήσουμε τον Ιούλιο, και για αυτό τον λόγο πήγαμε στις εκλογές ώστε να εξασφαλίσουμε μία ανανεωμένη εντολή. Θέσαμε την συμφωνία στην κρίση του λαού.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επεσήμανε πως «η εύκολη λύση θα ήταν να μην κάνουμε εκλογές. Αυτό το έκανε και ο Σαμαράς. Εμείς δεν κάναμε αυτό. Αποφασίσαμε να κάνουμε εκλογές και ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό να το εγκρίνει. Και το ενέκρινε». 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε και στις σχέσεις εκκλησίας – κράτους, διαμηνύοντας πως το κόμμα δεν θα συναινέσει στον διαχωρισμό τους:

Έχουμε δεσμευτεί, το Σύνταγμά της χώρας είναι συγκεκριμένο για τη θρησκεία. (…) Διαφωνούμε σε κάθε διαχωρισμό θρησκείας – κράτους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι ΑΝΕΛ να μη γίνεται προσευχή στα σχολεία, ή να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών. Εάν έρθει μία τέτοια ρύθμιση, θα την καταψηφίσουμε.

Ο κ. Καμμένος άφησε ανοιχτό το τι θα κάνει το κόμμα του σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης, λέγοντας πως η στάση των ΑΝΕΛ θα κριθεί από την τελική στάση της κυβέρνησης. «Στα θέματα της εκκλησίας είμαστε ξεκάθαροι: Για εμάς οι δεσμοί κράτους – εκκλησίας είναι σαφείς όπως περιγράφονται από το Σύνταγμα. (…) Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έκαναν  δήλωση εναντίον μας για το Σύμφωνο Συμβίωσης πριν εκφράσουμε τη θέση μας. Δεν θα πούμε σε κάποιον πώς να εκφράζεται σεξουαλικά. Δεν είμαι ομοφοβικός, δεν έχω κανένα πρόβλημα» είπε και συνέχισε:

Λέμε, πως είναι δικαίωμα του καθενός ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Το θέμα της υιοθεσίας όμως μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Έχουμε δεσμευτεί, περιμένουμε να το δούμε. Το ξεκαθαρίζω, οποιαδήποτε απόφαση πάρουμε, θα έχει σχέση με τα όσα πει η Εκκλησία της Ελλάδας. Περιμένουμε να δούμε πως θα έρθει στη Βουλή, τι θα βγει και τι θα μείνει, ώστε να τοποθετηθούμε. 

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε πως ό,τι ισχύει για τον κάθε Έλληνα πολίτη, θα ισχύει και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως οι θέσεις του Νίκου Νικολόπουλου, αναφερόμενος στο επίμαχο tweet που είχε κάνει ο βουλευτής Αχαΐας για τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ήταν αυτές που τον απέκλεισαν από την είσοδο στην κυβέρνηση. 

«Τι πετύχαμε στη διαπραγμάτευση»

Περιγράφοντας τις διαπραγματευτικές επιτυχίες της κυβέρνησης, τόνισε πως το βασικό είναι «το καθεστώς στο υπάγεται η δανειακή σύμβαση. Πετύχαμε να μην είναι υπό το αγγλικό, αλλά από το ελληνικό δίκαιο» και συνέχισε:

Το δεύτερο είναι η συζήτηση για το χρέος. Αυτό δεν υπήρχε, αλλά δεν το διαφημίζουμε. Και αντί εμείς να το ζητάμε, έρχονται και κάνουν σχετικές αναφορές το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ. (…) Είχαμε και άλλες επιτυχίες, όσον αφορά τις ασκούμενες πολιτικές: Στο υπουργείο Άμυνας μας ζητούσαν περικοπές 500 εκατ ευρώ.

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως εκείνο το βράδυ «έπρεπε να λάβουμε μία απόφαση που θα έκρινε το μέλλον της χώρας μας. Και γω θα μπορούσα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα και να γυρίσω ήρωας και να πάρω 20% στις εκλογές. Προτίμησα να πυροβολήσω τα πόδια μου από το να πυροβολήσω τη χώρα» είπε και συνέχισε:

Η ρήξη δεν είχε να κάνει από την έξοδο από το ευρώ και να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη ψυχών.

Κατά τον κ. Καμμένο, «η μεγάλη επιτυχία εκείνης της Συνόδου είναι ότι ανατράπηκε εκείνο το βράδυ με την παρέμβαση των ΗΠΑ και κατόπιν του Φρανσουά Ολάντ, ανατράπηκε η κυριαρχία της Γερμανίας. Και αυτό έφερε τις αλλαγές στην ΕΕ, όπως στην Πορτογαλία. Η επικυριαρχία της Γερμανίας στην ΕΕ δεν υπάρχει πλέον».

«Ο Βαρουφάκης ψέλλισε για την πρόταση Σόιμπλε από τον Μάρτιο»

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άφησε αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. «Αυτό το βράδυ, υπήρξε η παραδοχή Βαρουφάκη – και δεν το γνωρίζαμε- για την πρόταση Σόιμπλε των  50 δισεκατομμυρίων ευρώ  για έξοδο από το ευρώ. Τον Μάρτιο μας είχε ψελλίσει ο Βαρουφάκης ότι ιδιαιτέρως τον έπιασε ο Σόιμπλε και του έκανε αυτή την πρόταση. Εμάς αυτή η πρόταση μας κατατέθηκε επισήμως το καλοκαίρι».

Σε αυτό το πλαίσιο, απαντώντας εάν ο κ. Βαρουφάκης ήταν λάθος που τοποθετήθηκε στο ΥΠΟΙΚ, επεσήμανε πως «η κακή επιλογή φαίνεται εκ των υστέρων. Ο κ. Βαρουφάκης πάλεψε, θα μπορούσε να συνεχίσει να ασκεί πολιτική, αλλά προτίμησε τη δημοσιότητα».

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης για τις τράπεζες

Σχετικά με την επιβολή των capital controls, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «για  το ότι έχουμε κλειστές τράπεζες, πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας» και συνέχισε:

Θυμίζω ότι κάποιοι από την αντιπολίτευση, όπως ο κ. Γεωργιάδης, παρακαλούσαν για να κλείσουν οι τράπεζες. (…) Υπήρχε ουσιαστικά ένας εκφοβισμός των πολιτών που τους οδήγησαν στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες. Ποιοι πολέμησαν περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση;   

«Όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα ελεγχθούν»

Ειδική μνεία έκανε στη μιντιακή διαπλοκή και διαφθορά, διαβεβαιώνοντας ότι η δικαιοσύνη θα ερευνήσει όλες τις ποινικές υποθέσεις. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι ορισμένα πρωτοσέλιδα στοχεύουν για συγκεκριμένους λόγους την κυβέρνηση και τους υπουργούς. «Η κυβέρνηση τα έβαλε με ένα ολόκληρο σύστημα και δέχθηκε επίθεση» συνέχισε ο κ. Καμμένος.

«Η μεγάλη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη διαπλοκή ενέχει και μία μιντιακή διαμάχη. Η διαπλοκή και η διαφθορά ελέγχουν το μιντιακό σύστημα της χώρας. Εδώ κλείνουν κάθε ημέρα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάποιοι εκδότες παίρνουν 90 εκατομμύρια ευρώ δάνεια» είπε χαρακτηριστικά.

«Απογοητευτική η κατάσταση στο ασφαλιστικό»

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα ταμεία «απογοητευτική» και τόνισε ότι «πρέπει να δούμε το ασφαλιστικό κατάματα». «Το PSI ήταν καταστροφικό και δημιούργησε προβλήματα ακόμα και σε υγιή ταμεία. Οι ΑΝΕΛ δεσμευόμαστε πως θα φέρουμε πρόταση για εξεταστική στη Βουλή για το PSI και τα ταμεία. Είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Δεν γίνεται 3.6 εκατομμύρια εργαζόμενοι να συντηρούν 3 εκατομμύρια συνταξιούχους. Η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της αλλά το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η αντιπολίτευση γιατί είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Κυρίως αφορά τα παιδιά μας» είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,  σε ότι αφορά το ασφαλιστικό των ενόπλων δυνάμεων αποκάλυψε πως ζήτησε από στρατιωτικούς που έφυγαν με σύνταξη από το στράτευμα από το 2010 και μετά σε μικρή ηλικία αντί να κάθονται στα καφενεία να επιστρέψουν στο στράτευμα όπου θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τα 58 τους έτη και η πρότασή του αυτή έτυχε θερμής υποδοχής από αρκετούς εξ αυτών. 

«Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να κάνουν νέο κόμμα»

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της ΝΔ άφησε αιχμές κατά του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη. «Από τα 22 χρόνια που είμαι κοινοβουλευτικός, τα 20 είναι στη ΝΔ. Θλίβομαι να βλέπω αυτή την παράταξη, με την οποία συγκρούστηκα λόγω του Σαμαρά και της πολιτικής του, σε αυτή τη στιγμή να είναι τέσσερις υποψήφιοι, εκ των οποίων ο ένας να είναι ο κύριος υβριστής του Κώστα Καραμανλή, ο δεύτερος να έχει υπαρχηγό τον έτερο υβριστή του κ. Καραμανλή, και από κει και πέρα να γίνεται τέτοιος σπαραγμός, με αναφορές που δεν αρμόζουν στην ιστορία της παράταξης» είπε και συνέχισε:

Εγώ θα ήθελα η ΝΔ να επανέλθει στον μεσαίο χώρο και να απομονώσει τα ακραία στελέχη.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι «όλα αυτά που γίνονται στη ΝΔ είναι γιατί οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να φτιάξουν ένα δήθεν ευρωπαϊκό κόμμα. Σε αυτό το παιχνίδι έβαλαν ως λαγούς κάποιους πολιτικούς για να μαζεύουν βουλευτές».

«Ο ρόλος του Βορίδη στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα είναι να φτιάξει ομάδα και μαζί με τον Γεωργιάδη να πάνε στον Σαμαρά. Έχουν προετοιμαστεί. (…) Σαμαράς και Βενιζέλος είναι πακέτο. Αυτό που έκανε ο Σαμαράς με την κυβέρνηση Παπαδήμου, ήταν να μετατρέψει τη ΝΔ σε συνήγορο υπεράσπισης του ΠΑΣΟΚ» συνέχισε. 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τοποθετήθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού, και παραδέχτηκε πως «οι συνθήκες είναι άθλιες». 

«Μπορούμε να πάρουμε πίσω πάνω από 1,5 δισ. ευρώ»

Ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι το υπουργείο Άμυνας εξετάζει να επιστραφούν χρήματα στα ταμεία από τις μίζες στα εξοπλιστικά. «Εγώ πιστεύω ότι πάνω από 1, 5 δισ. ευρώ μπορούμε να πάρουμε πίσω από τις υποθέσεις των εξοπλιστικών. Τα χρήματα αυτά όλα δεν πάνε ούτε για εξοπλιστικά ούτε για τίποτα. Πάνε και φτιαχτούν σπίτια για τα εν ενεργεία στελέχη μας», είπε ο υπουργός Άμυνας.