«Εγκάρδια ευχαριστώ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» αναφώνησε, χθες, η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Προηγουμένως είχε μιλήσει για ένα «άνευ προηγουμένου πέρα-δώθε της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης» στην διαπραγμάτευση του καλοκαιριού και είχε εξάρει τον καθοριστικό ρόλο του γερμανού υπουργού εξωτερικών, οποίος πίεζε για ένα πρόγραμμα με βάση τα κριτήρια «που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι».

Χθες το μεσημέρι, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε τη σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Fraport- Slentel.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα, με μήνυμά του στο πλαίσιο του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η κυβέρνηση έστειλε έμμεσο μήνυμα στους εταίρους και στους επενδυτές ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Έστω και αν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι διαφωνεί με τη σύμβαση παραχώρησης που και ο ίδιος υπογράφει. Έστω και αν ο περιφερειάρχης Ιονίων νήσων (και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) Θοδωρής Γαλιατσάτος κάνει δημοψήφισμα.

Την εντύπωση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει και το γεγονός ότι σήμερα έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ώστε να «ξεκλειδώσει» η υποδόση του ενός δισ. ευρώ, στο οποίο (νομοσχέδιο) περιλαμβάνονται και τα «κόκκινα δάνεια»- θυμηθείτε τι είπε η Μέρκελ: Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. 

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, υπάρχει και το μισθολόγιο του δημοσίου. Και ενώ το Μνημόνιο προβλέπει μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου, η κυβέρνηση δίνει… αυξήσεις σε 314.000 δημοσίους υπαλλήλους! Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρότασή της είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη». Ότι δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Και ότι βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής. 

Ξεπερνάμε προσώρας την κριτική της αντιπολίτευσης για την απόφαση αυτή, όχι γιατί είναι αβάσιμη. Ενδίδουμε όμως στον πειρασμό να μεταφέρουμε το σχόλιο παλιού στελέχους της αριστεράς: Η τακτική της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, θυμίζει ένα από τα κλασσικά βιβλία του Λένιν, αν παραφράσεις τον τίτλο και τον κάνεις «δύο βήματα μπρος και ένα πίσω»…