current views are: 10

15 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση05:23

Αντιπολίτευση και… ψηφοθηρία με πρωινή προσευχή και σύμφωνο συμβίωσης

Είσαι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν προκειμένω η Ν.Δ., και έχεις στηρίξει το μνημόνιο που διατηρεί την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Τι κάνεις προκειμένου να αντιπολιτευτείς την κυβέρνηση που το εφαρμόζει;

Δημοσίευση 05:23’

Είσαι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν προκειμένω η Ν.Δ., και έχεις στηρίξει το μνημόνιο που διατηρεί την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Τι κάνεις προκειμένου να αντιπολιτευτείς την κυβέρνηση που το εφαρμόζει;

του Τάσου Τσιφόρου 

Είσαι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν προκειμένω η Ν.Δ., και έχεις στηρίξει το μνημόνιο που διατηρεί την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Τι κάνεις προκειμένου να αντιπολιτευτείς την κυβέρνηση που το εφαρμόζει; 

Αφενός δεν ψηφίζεις τους εφαρμοστικούς νόμους αποδίδοντας στην κυβέρνηση την κακή διαπραγμάτευση του μνημονίου και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, επιχείρημα που, βέβαια, στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι και αληθές. Αφετέρου, δηλώνεις ότι εσύ θα εφάρμοζες καλύτερα τις διαρθρωτικές αλλαγές και, συνεπώς, δεν θα απαιτούνταν νέα μέτρα. 

Κυρίως, όμως, αναζητάς άλλες πολιτικές αφορμές προκειμένου να διαφοροποιηθείς από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η χθεσινή σφοδρή αντιπαράθεση της κυβερνητικής νεολαίας με την ΟΝΝΕΔ για την πρωινή προσευχή στα σχολεία. 

Ωστόσο, σε περίπτωση που το κόμμα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο αλλαγής ηγεσίας, όπως συμβαίνει, η προσπάθεια διαφοροποίησης επί των κυβερνητικών προθέσεων δεν αποκλείεται να αποκαλύψουν τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως συμβαίνει με το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης που αποκαλύπτει τις εντελώς διαφορετικές τάσεις στη γαλάζια Ιερουσαλήμ. 

Μπορεί ο εκτελών χρέη Προέδρου του κόμματος κ. Γιάννης Πλακιωτάκης να δήλωσε, το Σάββατο, ότι το κόμμα, ως ευρωπαϊκό το ίδιο, θα πρέπει να λάβει υπόψιν την κοινωνική πραγματικότητα και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ωστόσο η πραγματικότητα στο κόμμα είναι εντελώς διαφορετική, όπως φάνηκε και χθες στη Βουλή, όπου με επιχείρημα την υιοθεσία τέκνων (σ.σ. που πάντως δεν αναφέρεται ρητά) η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε. 

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ήδη από το Σεπτέμβριο, έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα δηλώνοντας μεν ότι η ευρωπαϊκή και ανανεωτική θέση της Ν.Δ. δεν κρίνεται μόνον από ένα ζήτημα αλλά προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου. Θετικός έχει δηλώσει, ήδη, και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που επενδύει στο πιο φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό τμήμα της κεντροδεξιάς για την πολιτική του ταυτότητα και, φυσικά, για την εκλογή του την προσεχή Κυριακή. 

Στον αντίποδα, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης έχει, δημοσίως, εκφράσει τον προβληματισμό του ενώ χθες και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας επέλεξε να επενδύσει στα ειδικά εκλογικά κοινά της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος σε οτιδήποτε υποκαθιστά την έννοια του γάμου. Ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίστηκε να προτείνει, μάλιστα, και μία λύση απεμπλοκής καθώς, όπως προκύπτει, η Ν.Δ. μοιάζει να έχει μοιραστεί στα δύο (όχι αριθμητικά) για το ζήτημα. Σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση των βουλευτών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του κ. Τζιτζικώστα αποτελεί μία συνειδητή επιλογή οικοδόμησης συγκεκριμένου, συντηρητικού, προφίλ που δεν συνάδει ούτε με την ηλικία του, ούτε βέβαια με τις απόψεις που έχει, δημοσίως, διατυπώσει ο στενός πολιτικός του φίλος και Γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Στον αντίποδα, τις ίδιες θέσεις μοιάζουν να μοιράζονται αρκετά από τα στελέχη που έχουν συνταχθεί με τον κ. Τζιτζικώστα, όπως ενδεικτικά οι κ. Μ. Βορίδη και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο κ. Τάκης Μπαλτάκος (σ.σ. που πρωτοστάτησε όσο ήταν Γραμματέας της Κυβέρνησης υπέρ μίας πιο συντηρητικής ατζέντας και στο συγκεκριμένο ζήτημα και στο αντιρατσιστικό) αλλά και ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά και πλέον αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος.

Η ΝΔ «θα συμφωνούσε» με το νομοσχέδιο αν η κυβέρνηση ξεκαθάριζε ορισμένα ζητήματα με κυριότερο αυτό της τεκνοθεσίας που δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις, επεσήμανε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη (άρθρο 12) δημιουργείται «κενό νόμου» σχετικά με το αν επιτρέπεται ή όχι η τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. 

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε να φέρει διευκρινιστική διάταξη και μένει να αποδειχθεί εάν αυτή θα γίνει αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία στο σύνολό της, εάν ο κ. Γ. Πλακιωτάκης θα κλείσει το μάτι για ψήφο κατά συνείδηση ή εάν το εν λόγω άρθρο του νομοσχεδίου, όταν θα έρθει στην Ολομέλεια, δεν θα μπει στη βάσανο της ονομαστικής ψηφοφορίας συνεπώς καθένας θα μπορεί να είναι ό,τι δηλώσει…


σχετικα αρθρα