Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει συνενοχή δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος για τη ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο δήλωσε χαρακτηριστικά: 

«Οποιαδήποτε συναίνεση σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση σημαίνει συνενοχή. Και καλώ όλους τους συνυποψηφίους μου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους πάνω σε αυτό το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν όλοι να αντιληφθούν πως η Νέα Δημοκρατία, με εμένα πρόεδρο, δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση με αποδεδειγμένη ανικανότητα και βαθιές ιδεοληψίες». 

Σχετικά με το σχέδιο για τη χώρα είπε πως «χρειάζεται μια νέα, μεγάλη Κοινωνική Συμφωνία για ένα Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης. Είμαι αποφασισμένος να μην επιλέξω τον εύκολο δρόμο της λιτότητας, αλλά το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Γιατί ξέρω πως το μόνο παράλληλο πρόγραμμα και το μόνο ισοδύναμο που μπορεί σήμερα να σώσει τη χώρα είναι η στροφή στην ελεύθερη οικονομία και την παραγωγή πλούτου». 

Ως βασικότερους άξονες της οικονομικής πολιτικής έθεσε: 

1)Τις διαρθρωτικές αλλαγές για ένα κράτος ευέλικτο και ανταγωνιστικό, που δεν βάζει εμπόδια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

2)Την ενίσχυση της ρευστότητας με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ και ένα νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
3)Τις αποτελεσματικές και γρήγορες αδειοδοτήσεις, που δεν βάζουν εμπόδια στον επενδυτή, που τον διευκολύνουν. Για να σταθεί στα πόδια της η χώρα, για να έρθουν επενδύσεις, να ευνοείται η επιχειρηματικότητα.


Και με κυριότερες θεσμικές αλλαγές: 

1) Το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, για να θεμελιώσουμε την ουσιαστική διάκριση της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.

2)Την αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών και την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή.

3) Την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ενισχυμένες αρμοδιότητες στην εξωτερική πολιτική, και την άμεση εκλογή του από τους Ελληνες πολίτες. Για να μην μπορεί κανείς πλέον να παίζει με τους θεσμούς και να εκβιάζει με τη διακοπή του κοινοβουλευτικού έργου.

Όσο για τις τρεις πρώτες μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει ως πρόεδρος της Ν.Δ. ανεφερε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε μεγάλη κλίμακα με δυναμικό τρόπο ώστε να στοχεύει κεντρικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, όχι απλώς στην είσπραξη του λεγόμενου εύλογου αντιτίμου και τη μεταρρύθμιση στη γραφειοκρατική διαδικασία που απλώνεται σε κάθε σημείο της δημόσιας διοίκησης και όχι απλώς δυσκολεύει, αλλά ακυρώνει στην ουσία την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα.