Με σφοδρή αντιπαράθεση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπραράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αντέδρασε έντονα όσον αφορά το κατεπείγον της διαδικασίας.

«Έχουμε εθιστεί στις διαδικασίες του κατεπείγοντος, δεν θα προσχωρήσουμε σε αυτόν τον εθισμό. Κάθε εβδομάδα έρχονται ένα ή δύο κατεπείγοντα σχέδια νόμου, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο κ. Λοβέρδος και τόνισε «άρπα-κόλλα δεν θα ψηφίζονται τα σχέδια νόμου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ο ίδιος λόγος με την προηγούμενη φορά για την τήρηση του 10ώρου, γιατί είναι τα δεύτερα προαπαιτούμενα. Ελπίζω μέσα  στον επόμενο μήνα να κλείδει ο κύκλος των επειγουσών διαδικασιών. Μέχρι τις 8 η ώρα πρέπει να έχουμε τελειώσει». Παράλληλα, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε χθες και το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι δεν είναι ακριβές ότι είναι τόσο επείγουσες οι διαδικασίες, καθώς ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα χρήματα δεν χάνονται. 

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε:

Αν παραταθεί η διαδικασία για το νέο έτος, το 1 δισ. ευρώ ναι μεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να ξαναμπεί στη διαδικασία έγκρισης και θα πάρει εκτεταμένη διαδικασία χρονικά. Η εκταμίευση της δόσης πρέπει να γίνει έως την Παρασκευή. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, απευθυνόμενος στον κ. Σταθάκη είπε:

Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω και βλέπατε τι λέγατε σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν θα αισθανόσασταν καλά. Έχουμε μπει σε νέα κοινοβουλευτικά ήθη, έχετε μετατρέψει την κυβέρνηση σε κυβέρνηση του κατεπείγοντος. Το κοινοβούλιο έχει πάρει λανθάνουσα πορεία. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε:

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταφέρουν τα άγχη και την εσωκομματική τους αντιπαράθεση στη Βουλή. Έχουν αδυναμία να τοποθετηθούν στα σοβαρά θέματα της Ελλάδας και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Αισθανόμαστε απόλυτα συνεπείς για το έργο που έχουμε αναλάβει, που είναι να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για «γελοιότητα», ενώ ο Χρήστος Παππάς από τη Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι «διαφωνούμε απόλυτα με τη διαδικασία» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο.