Σε ασφυκτικό κλοιό, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία σε άρθρο της ισχυρίζεται ότι η «τρόικα των δανειστών» έθεσε στον έλληνα πρωθυπουργό μια τελευταία διορία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Στο σημερινό δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της Bild υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας αμφιβάλει πλέον ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις» επισημαίνεται ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει την πρώτη του χρονιά στην πρωθυπουργία έτσι ακριβώς όπως την ξεκίνησε: κάνοντας κόλπα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο: 

Ο Τσίπρας μεταθέτει για την επόμενη χρονιά σημαντικές και σκληρές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με σημαντικούς πιστωτές. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις οι οποίες, στη βάση των συνθηκών για το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, πρέπει να περάσουν ως νόμος από τη Βουλή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Μπορεί, όπως σημειώνει η Bild, τίθεται σήμερα προς ψήφιση ένα μεγάλο νομοθετικό πακέτο, εντούτοις «στο άψε-σβήσε ο ακροαριστερός πρωθυπουργός άφησε να διαγραφούν από την ημερήσια διάταξη τρία αμφιλεγόμενα νομοσχέδια, τα οποία δεν θέλει να εγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ποια είναι τα επίμαχα νομοσχέδια

Περισσότερα από 10 μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σκόπευαν να ψηφίσουν κατά των μέτρων, επισημαίνει η Bild και μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, τα επίμαχα σημεία αφορούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (περιλαμβανομένων μειώσεων στις επικουρικές), την υψηλότερη φορολόγηση των αγροτών καθώς και τη δυνατότητα για τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα

Ο λόγος για τα κόλπα: ο πρωθυπουργός αντιμετώπιζε τον κίνδυνο ήττας στη Βουλή. Περισσότερα από 10 μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σκόπευαν να ψηφίσουν κατά των μέτρων. Ο Τσίπρας όμως (…) έχει μόλις 153 έδρες στη Βουλή των 300. Η αντιπολίτευση, η οποία άλλοτε του διασφάλιζε πάντα την ψήφιση μεταρρυθμίσεων, έχει προαναγγείλει ήδη ότι δεν θα συνδράμει αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild η «τρόικα των δανειστών ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν θέτει στον έλληνα πρωθυπουργό μια τελευταία διορία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Εντούτοις στο εσωτερικό ο Τσίπρας έχει αφήσει ήδη να εννοηθεί ότι θα αναβάλει εκ νέου τα επίμαχα νομοσχέδια.