«Στο νέο μισθολόγιο δεν υπάρχουν αυξήσεις εισοδηματικής πολιτικής» δήλωσε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, σημειώνοντας ότι δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση μελετά νέο σύστημα αξιολόγησης δομών και προσώπων στο Δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε:

Το νέο μισθολόγιο δεν είναι εισοδηματική πολιτική, πάνω σε αυτό θα χτίσουμε την εισοδηματική πολιτική. 

Ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι με τον νέο νόμο «δημιουργείται ένα χρηματικό όφελος στον βασικό μισθό, που αποκρυσταλλώνεται σε μια μέση αύξηση 92 ευρώ, η οποία θα δοθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις» και επεσήμανε:

Δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς το κόστος του νέου μισθολογίου έχει αντιμετωπιστεί από τα "παγώματα" των προηγούμενων ετών, από τις ωριμάνσεις κλπ. που δεν δόθηκαν ποτέ. Το κόστος είναι λιγότερο από 150 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ήδη προϋπολογισμένα από τους προηγούμενους προϋπολογισμούς. Αυτό το ποσό δεν στερείται από τον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως «ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά περίπου 40% και ο αριθμός τους κατά 370.000 την τελευταία πενταετία, αλλά αυτό δεν λειτούργησε προς όφελος του ιδιωτικού τομέα».

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση για την αξιολόγηση των δομών και των προσώπων μέσα στις δομές. 

Ο κ. Βερναρδάκης πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα θα αφορά τις δομές και τους εργαζομένους, θα βασίζεται σε διαφορετικές παραμέτρους, και «σίγουρα δεν θα ταυτίζεται με μειώσεις μισθών και αυταρχική συμπεριφορά εκ μέρους των διοικήσεων».

«Η δημοσιουπαλληλία έχει πολλά προβλήματα, πολλή γραφειοκρατία, έχει δομικά προβλήματα, αλλά δεν εμπίπτουν στο ιδεολόγημα της αχρηστίας που καλλιεργούν ορισμένοι πολιτικοί εγκέφαλοι της χώρας», είπε και τόνισε ότι «χρειάζεται επανάκαμψη της απόδοσης εμπιστοσύνης σε αυτούς που δουλεύουν».

«Το νέο μισθολόγιο δεν αποτελεί σοβαρή εισοδηματική πολιτική, αλλά έχει βασικές αρχές. Σταματάει τον κατήφορο των τελευταίων πέντε ετών, είτε όσον αφορά τις αμοιβές, είτε τις δομές, είτε τη λειτουργία. Μπορούμε να αρχίσουμε την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με απλές λειτουργικές αναδιαρθρώσεις», κατέληξε.