της Άρτεμις Παραδείσου 

Τα τηλεγραφήματα των εν Αθήναις πρεσβειών μπορεί να έχουν ως αποδέκτες τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους, σε τυποποιημένες εβδομαδιαίες και 15μέρες αναφορές με την ένδειξη «εμπιστευτικό», αλλά και οι ελληνικές πρεσβείες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουν και αυτές τους «τρόπους» τους να μαθαίνουν το περιεχόμενό τους και να μεταφέρουν στην Αθήνα το τι λένε οι ξένοι για εμάς. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δικές τους εκθέσεις προς την κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το ασφαλιστικό και η φορολόγηση αγροτών είναι- για τους ξένους διπλωμάτες- τα δύο ορόσημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Στα σημειώματα που γράφουν στην Αθήνα για να στείλουν στις δικές τους κεντρικές υπηρεσίες θίγουν δύο ακόμη θέματα: το πως θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τα funds που θα τα αγοράσουν και αν θα αντέξουν οι φορολογούμενοι τα απανωτά ραντεβού με τα δημόσια ταμεία (100 δόσεις, εφορία 15', ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας). 

Οι ξένες πρεσβείες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πολιτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί από την πορεία των δημόσιων εσόδων (που κινδυνεύουν επισημαίνουν από τη σύμπτωση παλαιών και νέων φόρων) και από την ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν τα μέσα ενημέρωσης τα οποία θα κληθούν να καλύψουν τις υποθέσεις νοικοκυριών που θα αντιμετωπίσουν τα ξένα funds»

«Αν αποφευχθούν οι εντάσεις (σ.σ. πλειστηριασμοί κτλ) και η διοίκηση δείξει ευελιξία στη ρύθμιση παλαιών και νέων οφειλών ώστε να μην υπάρξει κατάρρευση των εσόδων η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο» εκτιμούν στις αναφορές τους οι ξένοι διπλωμάτες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή.

Ανάλυση που είναι προφανής για την πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας, οι οποίοι δεν ζητούν από την κυβέρνηση και τους δανειστές τίποτα παραπάνω από λογική. Γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι περικοπές ή οι δανειολήπτες να συνεχίσουν να είναι όμηροι ακόμη και μετά την απώλεια της υποθηκευμένης περιουσίας τους.

Σε τηλεγράφημα πρεσβείας χώρας με κεντρικό ρόλο στην ΕΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ίσως θα έπρεπε το ΔΝΤ να μεταβιβάσει την αμερικανική εμπειρία στην ελληνική διοίκηση». Επισημαίνεται πως στις ΗΠΑ ο δανειολήπτης μετά τον πλειστηριασμό του ακινήτου είναι ελεύθερος βαρών να συνεχίσει την οικονομική του δραστηριότητα.