του Πάνου Ρασσιά  

«Σόδομα και Γόμορρα» αναμένονται στην εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, αν ληφθεί υπόψη η φράση με τις δύο αμαρτωλές Βιβλικές πόλεις που χρησιμοποίησε στην ενημέρωσή του, προς τους πολιτικούς συντάκτες ο Απόστολος Τζιτζικώστας, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ότι στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλες διαρροές, όπως αυτή με τη στήριξη του κ. Καραμανλή προς τον κ. Μεϊμαράκη. 

Οι δηλώσεις αυτές, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη που βγήκε ευθέως και επίσης αμφισβήτησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε επίσημη δήλωση στήριξη του συνυποψηφίου του, δείχνουν ότι η κεντροδεξιά παράταξη έχει μπει εκ νέου σε ένα κύκλο εσωστρέφειας και στροβιλίζεται επικίνδυνα λίγα εικοσιτετράωρα πριν στηθούν επιτέλους οι εσωκομματικές κάλπες.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει αποφασίσει να μην απαντά στις αιτιάσεις των συνυποψηφίων του, καθώς όπως λένε έμπειρα γαλάζια στελέχη, όλοι γνωρίζουν στο εσωτερικό της ΝΔ, ποιον στηρίζει από την πρώτη στιγμή ο κ. Καραμανλής. Παράλληλα από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη τονίζουν ότι για να μπει τέλος στην αντιπαράθεση αυτή που πληγώνει το κόμμα και τους Νεοδημοκράτες, πρέπει να εκλεγεί αρχηγός από τον πρώτο γύρο. «Αυτός που μπορεί να το κάνει είναι μόνο ο Βαγγέλης», σημειώνουν.

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης με συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 και στην έδρα του κ. Τζιτζικώστα, εμφανίστηκε ενωτικός και επέλεξε να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε ότι ψάχνει να βρει συνενόχους και πως έχει μεταλλαχθεί σε «αριστερό νεοφιλελεύθερο». 

Για τα εσωκομματικά προανήγγειλε «Συνέδριο ανοικτών οριζόντων», όπου θα προσδιοριστεί η οργανωτική δομή και οι πολιτικές προτάσεις και όχι οι ιδέες γιατί είναι ήδη προσδιορισμένες. Στο Συνέδριο που προσδιορίζεται χρονικά για την άνοιξη, όπως είπε,  στο οποίο θα μπορούν να καταθέσουν απόψεις και μη μέλη του κόμματος, που μετέχουν όμως σε τριτοβάθμιες οργανώσεις, σε συλλόγους, σε αγροτικούς ή στην Αυτοδιοίκηση. 

Στο παρασκήνιο πάντως έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις συμμαχίες της επόμενης μέρας και τα σενάρια στήριξης των δύο υποψηφίων που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, από τους άλλους δύο, αν δεν υπάρξει εκλογή αρχηγού από την πρώτη Κυριακή. «Στο θέμα της αντιπροεδρίας, κάποιοι έκαναν στροφή. Κάποιοι ξαναρωτηθήκαν και το άφησαν ανοικτό. Όσοι ρωτούνται προεκλογικα είναι λογικό να λένε όχι. Οι απαντήσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται κυριολεκτικά υπόψη», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στον Άδωνη Γεωργιάδη που σε συνέντευξή του την Κυριακή δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα πάντως, ο 37χρονος περιφερειάρχης, σε μια δήλωσε που θύμιζε αυτή προ ολίγων ημερών που προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών του κομματικού μηχανισμού, ανέφερε πως τη Δευτέρα που θα εκλεγεί, θα τελειώσει «στο κόμμα μηχανισμούς, βαρόνους, συστήματα και Αντουανέτες, που θα καταλάβουν πως η παράταξη δεν είναι τσιφλίκι τους ούτε τα μέλη μας οι δούλοι τους που είναι υποχρεωμένοι μόνο να τους υπηρετούν».