Το σχέδιο της για ένα νέο ευρωπαϊκό οργανισμό για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη FRONTEX, και θα έχει την δυνατότητα να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως είχε γράψει το Newpost, αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το σχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, τα κράτη μέλη θα μπορούν να απευθυνθούν στον νέο αυτό οργανισμό εάν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε καταστάσεις κρίσης στα εξωτερικά σύνορα και αν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση, ο οργανισμός αυτός θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στέλνοντας προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων.
   
O νέος οργανισμός φύλαξης των συνόρων θα αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις, θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα βοηθά στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών αλλά και στη διαδικασία επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.

Η νέα αυτή υπηρεσία εκτιμάται ότι θα έχει το διπλάσιο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με τη FRONTEX, και συγκεκριμένα 280 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ θα απασχολεί περί τα 1500 άτομα που θα προέρχονται από εθνικούς τελωνειακούς.

Εξειδικεύοντας την πρόταση της Κομισιόν​ ως προς την παρέμβαση στα σύνορα, η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung πριν από λίγες ημέρες μετέδωσε ότι ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί στο εξής τον κίνδυνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβαίνει σε συστάσεις προς το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος.

H πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση ορισμένων χωρών-μελών, που θεωρούν ότι μια τέτοια λύση αποτελεί παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας τους.

Η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα με κοινή επιστολή των αναπλ. υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη προς τον ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλου εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο η Frontex να κινείται πέραν των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών, τονίζοντας ότι η εντολή της Frontex πρέπει να ενισχυθεί, σύμφωνα με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της Συνθήκης και με πλήρη σεβασμό της εθνικής αρμοδιότητας των κρατών μελών».

«Όλο και περισσότερο, αυτοί που καταφθάνουν στην Ευρώπη δεν είναι Σύροι που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο αλλά μετανάστες από το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Μετανάστες που είναι σαφές ότι δεν έχουν δικαίωμα για προστασία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς υπεραμυνόμενος της πρότασης της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριακής ακτοφυλακής.

Αναφορικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, ο Φ. Τίμερμανς τονίζει ότι «η εμπειρία δείχνει ότι εάν κανείς περιμένει πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο. «Τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης. Άρα είναι κάτι περισσότερο από λογικό ότι η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έχουμε ένα κολοσσιαίο πρόβλημα με τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλιώς δεν θα είχαν φτάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα στα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους έντεκα μήνες», δήλωσε ο Ολλανδός Επίτροπος.
   
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε πρόσφατα από τη Ρώμη ότι τα κράτη μέλη «δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την τεράστια εισροή αιτούντων άσυλο και δεν μπορούν να δράσουν μόνα τους». «Χρειαζόμαστε κάτι πιο ολοκληρωμένο και καλύτερα διαρθρωμένο από τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας», τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Επιτροπής «τολμηρό σχέδιο».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, δήλωσε σήμερα ότι η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk είπε ότι θα ήταν δυνατό η Frontex να αναλάβει δράση επίσης σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. «Έχουμε μεγάλα προβλήματα στη Σερβία και την ΠΓΔΜ, για παράδειγμα, και μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό για τη Frontex να βοηθήσει εκεί, ωστόσο αυτό θα γίνει δυνατό», είπε.

Ο Άσελμπορν πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η Frontex θα έχει επίσης ως αποστολή να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις απελάσεις. Είπε πως ο χώρος Σένγκεν θα επιβιώσει μόνο αν προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Δεν θα είναι οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι που θα μας στείλουν τους ανθρώπους που θα κάνουν τους συνοριακούς ελέγχους – πρέπει να είναι Ευρωπαίοι... και θα έλεγα μάλιστα χώρες χωρίς εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο ενεργά», τόνισε.

Αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, δηλώνει σχετικά η Διεθνής Αμνηστία.

«Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω σωρείας παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφονται από την Διεθνή Αμνηστία στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, από εθνικές αρχές που δρουν με λίγη ή έως καθόλου λογοδοσία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Κανένα σύστημα διαχείρισης συνόρων, είτε είναι εθνικό είτε ευρωπαϊκό, δεν μπορεί να βάλει σύνορα στη διεθνή προστασία. Το να διαφυλάττεις την πρόσβαση σε άσυλο δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση», δηλώνει η Ιβέρνα Μακ Γκόουαν, διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας και κάνει λόγο για σοβαρό κενό λογοδοσίας αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα.