Σε υψηλούς τόνους συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υπόδόσης του 1 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο εισήχθη στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ.

Η συζήτηση άρχισε με κόντρα για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να τονίζει ότι «υπάρχει ο ίδιος λόγος με την προηγούμενη φορά για την τήρηση του 10ώρου, γιατί είναι τα δεύτερα προαπαιτούμενα. Ελπίζω μέσα  στον επόμενο μήνα να κλείδει ο κύκλος των επειγουσών διαδικασιών. Μέχρι τις 8 η ώρα πρέπει να έχουμε τελειώσει».

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, ανέφερε ότι «παίρνουμε την ευθύνη να κινήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός, για να επιστρέψει η ελπίδα και η αξιοπρέπεια», ενώ ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι «βρίσκεται σε διαρκή άρνηση, σε διαρκές πένθος, για αυτά που έχει χάσει».

Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει το νομοσχέδιο εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι «πολύ σύντομα ο Πρωθυπουργός θα είναι ο νεότερος πρώην Πρωθυπουργός στην ιστορία αυτής της χώρας». 

Ο βουλευτής του Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση δήλωσε:

Λέτε ότι «πουλάμε τις τράπεζες και τα αεροδρόμια στα κοράκια, αλλά πονάμε». Τα χειρότερα έρχονται και ευχόμαστε να ψηφίσετε το ασφαλιστικό και το αγρπτικό με έναν πόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πονεμένη ιστορία και οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τη μεγάλη κοροϊδία και το μεγάλο ψέμα. 

Και το ΚΚΕ αναμένεται να καταψηφίσει επί της αρχής και επί των άρθρων το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε «σθεναρή διαπραγάτευση» όπως έλεγε, ενώ επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί κοινωνική κατάρρευση και εάν γίνουν εκλογές το αποτέλεσμα δεν θα είναι αρεστό. Αναφερόμενος στο παράλληλο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι θα έπρεπε να λέγεται «παράλληλα ρουσφέτια». «Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827», είπε και πρόσθεσε πως η αντιπολίτευση είναι χειρότερη. «Εθνάρχης ο Ελευθέριος Βενιζέλος για το έργο του, όχι γιατί κέρδιζε εκλογές και πούλησε τα κόκκινα δάνεια χωρίς να ανοίξει μύτη», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού. 

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «όταν ο κόσμος ακούει για διαπραγμάτευση τρέχει στα καταφύγια» και συμοπλήρωσε πως «τα ψίχουλα παρηγοριάς στους δημοσίους υπαλλήλους θα στοιχίσουν ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια». Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμα ότι «σε λίγους μήνες από σήμερα, οι πολίτες θα αρνούνται ότι κάποτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ» και είπε ότι η Ένωση Κεντρώων θα καταψηφίσει τα προαπαιτούμενα.

Για ρουσφέτια και πελατειακή αντίληψη κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. «Ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν, εσείς επιλέγετε να κάνετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Δικαίωμά σας, αλλά θα ακούσετε την κριτική» είπε ο πρώην υπουργός Εργασίας, εξαπολύοντας επίθεση για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, τις αυξήσεις τους φόρους στα νησιά και τους αγρότες και την καταργηση του επιδόματος παραμεθορίου με το νέο μισθολόγιο.

Παρακολουθήστε σε Live Blogging τη συζήτηση στη Βουλή