Συνέχεια στη συζήτηση που έχει ανοίξει, λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται η αλλαγή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου

Μιλώντας στο περιθώριο της ακρόασης των εκπροσώπων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η κ. Χριστοδουλοπούλου, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα της συνταγματικά κατοχυρωμένης πλειοψηφίας των  4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή, για την αλλαγή των  μελών   των ΑΑ. Όπως είπε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εσωκομματική διαδικασία στη ΝΔ για λυθεί το πρόβλημα, σημειώνοντας πως: «Επειδή αυτό συνεχώς αναβάλλεται, υπάρχει άγχος που θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το μεγαλύτερο το έχει η κυβέρνηση και σκέφτεται μέχρι και νομοθετική πρωτοβουλία». « Δεν έχω καμία πληροφόρηση για το αν θα καταλήξουμε στην επιλογή προσώπων», είπε.

Αφορμή για την τοποθέτηση της Προέδρου, ήταν το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Ζαμπίρας, ο οποίος προειδοποίησε ότι από το νέο χρόνο η Αρχή θα μείνει με μόλις δύο μέλη τον προσεχή Γενάρη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τοποθέτηση της Χριστοδουλοπούλου, προκαλεί ερωτήματα για το πώς μπορεί τελικά η κυβέρνηση να υπερπηδήσει το εμπόδιο της Διάσκεψης των Προέδρων. Και αυτό γιατί μέχρι πρότινος είχε δοθεί η αίσθηση ότι η νομοθετική παρέμβαση θα αφορούσε αποκλειστικά το ΕΣΡ και την αρμοδιότητα που του έχει δώσει ο νόμος Παππάς για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές. Εξάλλου όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Βούτσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί ν’ αλλάξει το Σύνταγμα και την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων.