current views are: 8

15 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση16:14

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων η κυβέρνηση – Η νέα Frontex και ο κίνδυνος αποπομπής από τη Σένγκεν

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων αναμένεται να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση κατά την Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καθώς οι ευρωπαίοι επιμένουν για την ανάγκη παρέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους, κάτι που ως γνωστόν η Αθήνα απορρίπτει μετ επιτάσεως. Μάλιστα αυτό ακριβώς το γεγονός, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο συμπερασμάτων συνδέεται εμμέσως με την επαναφορά της απειλής περί εξόδου από τη Ζώνη Σένγκεν.

Δημοσίευση 16:14’

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων αναμένεται να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση κατά την Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καθώς οι ευρωπαίοι επιμένουν για την ανάγκη παρέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους, κάτι που ως γνωστόν η Αθήνα απορρίπτει μετ επιτάσεως. Μάλιστα αυτό ακριβώς το γεγονός, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο συμπερασμάτων συνδέεται εμμέσως με την επαναφορά της απειλής περί εξόδου από τη Ζώνη Σένγκεν.

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων αναμένεται να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση κατά την Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καθώς οι ευρωπαίοι επιμένουν για την ανάγκη παρέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους, κάτι που ως γνωστόν η Αθήνα απορρίπτει μετ επιτάσεως. Μάλιστα αυτό ακριβώς το γεγονός, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο συμπερασμάτων συνδέεται εμμέσως με την επαναφορά της απειλής περί εξόδου από τη Ζώνη Σένγκεν

Η Σύνοδος Κορυφής συνέρχεται υπό τη σκιά των προτάσεων της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός νέου σώματος ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με αυξημένες αρμοδιότητες, κυριότερη εκ των οποίων η δυνατότητα παρέμβασης στα εξωτερικά σύνορα χωρίς να μπορεί το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να εμποδίσει την απόφαση, παρά μόνο εάν μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. 

Στην επερχόμενη Σύνοδο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ στο καθιερωμένο γράμμα του προς τους ηγέτες θα γίνει η πρώτη συζήτηση για τις προτάσεις της Κομισιόν. Μάλιστα, ο κ. Τουσκ αφήνει σαφείς αιχμές πως τα όσα αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών δεν εφαρμόζονται όσο γρήγορα θα επιθυμούσαν οι Βρυξέλλες

«Τον Σεπτέμβριο εκπονήσαμε μία συνεκτική στρατηγική ως προς την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά η εφαρμογή της έχει μείνει πίσω. Πρέπει να επιταχύνουμε σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένου και αυτού της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο στα εξωτερικά μας σύνορα ώστε να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές και να προασπίσουμε τον χώρο Σένγκεν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τουσκ και συνεχίζει:

Για αυτό τον λόγο τον Οκτώβριο στην συνάντησή μας βάλαμε το εν λόγω ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας και ζητήσαμε από την Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εντολής της Frontex και της βελτίωσης της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η συνάντησή μας θα είναι η πρώτη ευκαιρία να συζητήσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν». 

Ταυτόχρονα, ο Τουσκ τονίζει πως μέχρι να υλοποιηθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Frontex «πρέπει να είναι σε θέση να διενεργεί ελέγχους σε όλες τις σχετικές βάσεις δεδομένων, περιλαμβανομένων ελέγχων ασφαλείας. Σε απάντηση του ελληνικού αιτήματος για βοήθεια με την μορφή ομάδων άμεσης επέμβασης στα σύνορα, τα κράτη – μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν την Ελλάδα σε αυτό το απαιτητικό καθήκον. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ήταν μέχρι στιγμής πολύ χαμηλή, με μόλις 20% των προσφύγων και των μεταναστών να κρατούνται με το που φτάνουν στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου» συνεχίζει.

Αυστηρές συστάσεις

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας αντανακλάται και στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Καθημερινή. Και εκεί αναφέρεται πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το μεταναστευτικό είναι ανεπαρκείς, και επιχειρείται η διασύνδεση της εφαρμογής των προτάσεων της Κομισιόν με την παραμονή στη Ζώνη Σένγκεν. «Για το κεκτημένο του Σένγκεν που πρέπει να διατηρηθεί, είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα γίνεται έκκληση στα άμεσα ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη, μία μομφή που εστιάζεται κυρίως στη χώρα μας και την Ιταλία, ότι μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος, τόσο «στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, κυρίως με  συστηματικούς ελέγχους ασφάλειας με σχετικές βάσεις δεδομένων, καθώς και την πρόληψη πλαστών εγγράφων», όσο και στην «αντιμετώπιση ελλείψεων στη λειτουργία των hotspots, μεταξύ άλλων δημιουργώντας τα κατάλληλα κέντρα υποδοχής, γρήγορη συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία  περαιτέρω hotspots που θα τεθούν σε λειτουργία και διασφάλιση ότι  Frontex και η EASO θα διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό».

Στο προσχέδιο καταγράφεται επίσης η έκκληση για «διασφάλιση της συστηματικής καταγραφής και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της άρνησης καταγραφής και περιορισμός δευτερογενών ροών», ενώ τονίζεται πως θα πρέπει να προχωρήσει «η εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης, καθώς και το ενδεχόμενο της ενσωμάτωσης μεταξύ των δικαιούχων των υφιστάμενων αποφάσεων και άλλα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό μεγάλη μεταναστευτική  πίεση».

Όλα αυτά, την ώρα που οι αντιδράσεις στην Ευρώπη για το προσφυγικό αυξάνονται όλο και περισσότερο: Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται και αυτή πιέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για μείωση του αριθμού προσφύγων που δέχεται η χώρα. «Δεν υπάρχει στον κόσμο χώρα η οποία να δέχεται απεριόριστο αριθμό προσφύγων. Ούτε η Γερμανία θα το καταφέρει μακροπρόθεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βαυβαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει μεν να ανακαλέσει την απόφαση που έλαβε το κόμμα του περί «πλαφόν» στον αριθμό προσφύγων που μπορεί να δεχτεί η Γερμανία.


σχετικα αρθρα