«Πρόχειρο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφήστηκε σήμερα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως κατά 35% είναι υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα και το άλλο 65% είναι ρουσφέτια και μπαλώματα σε υπαρκτά προβλήματα.

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει με αλχημείες αυξήσεις στα δικά της παιδικά στο Δημόσιο, πριμοδοτεί τα κομματικά στελέχη που δουλεύουν στα γραφεία των υπουργών, χαρίζει μισθολογικά κλιμάκια στους συμβούλους της, και οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων υπουργών πάνε κατευθείαν στο ανώτατο κλιμάκιο. «Το σύστημά σας δεν έχει ούτε ένα ψήγμα αξιολόγησης και αξιοκρατίας» είπε και αμφισβητώντας τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση ότι το νέο μισθολόγιο δεν κοστίζει, ανέφερε πως το Γενικό Λογιστήριο μιλάει για ένα δισ. κόστος σε τέσσερα χρόνια, «ένα δις επιπλέον στο Δημόσιο».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθύνθηκε στους παριστάμενους υπουργούς ζητώντας τους να πουν στους άνεργους «ότι υπάρχουν λεφτά για το Δημόσιο, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά γι αυτούς, δεν υπάρχουν περιθώρια ελάφρυνσης των φόρων στους ιδιώτες».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε «Εθνάρχη της Αριστεράς», είπε πως η μεγάλη του έγνοια «για τα δικά σας παιδιά είναι τόσο παλιά όσο και τα προβλήματα της χώρας, όσο και η πλατεία Κλαυθμώνος».

Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτά διπλασιάστηκαν από τότε που έλεγε στον κόσμο να μην τα πληρώνει γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξει σεισάχθεια και σήμερα τα δίνει χωρίς κανόνες, χωρίς περιορισμούς, χωρίς συζήτηση, σε ξένες, μικρές και μεγάλες εταιρείες.

«Η δική μας πρόταση είναι να υπάρξει μια "κακή - τράπεζα" η οποία θα κάνει μια ενιαία διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάνει και αυτοί συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά εσείς πλέον κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχετε κατεβάσει τα μολύβια και απλώς μεταφράζετε αυτά που σας ζητούν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Συμβίωσης, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι και σε αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση κάνει τα ίδια «14 άρθρα είναι το σύμφωνο συμβίωσης και 49 οι λοιπές ρυθμίσεις». 

«Βάζετε ασπίδα τα ανθρώπινα δικαιώματα για να κάνετε τα ρουσφέτια σας στις φυλακές και για να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη» κατηγόρησε την κυβέρνηση.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, είπε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη πολλά περισσότερα από μερεμέτια, συναλλαγές και παλαιοκομματικές διευθετήσεις, από συμψηφισμούς μικροζημιών και μικροκερδών, έχει ανάγκη από σχέδιο και τολμηρές αποφάσεις κάτι που - όπως σημείωσε - ούτε έχει ούτε μπορεί αυτή η κυβέρνηση.