ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευόπουλος: Το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά την τεκνοθεσία

Δημοσίευση 15 Δεκεμβρίου 2015, 22:49 / Ανανεώθηκε 16 Δεκεμβρίου 2015, 01:36
Παρασκευόπουλος: Το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά την τεκνοθεσία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που πλέον δεν θα περιλαμβάνει την τεκνοθεσία.

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που πλέον δεν θα περιλαμβάνει την τεκνοθεσία.

«Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά την τεκνοθέσια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτεία εκφράστηκε και την αποδοκιμάζει. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε, όπως και αυτό που αφορά την ταυτότητα του φύλλου, και τάχιστα θα έρθουν στη Βουλή όταν εξεταστούν» είπε μιλώντας στη Βουλή. 

Παράλληλα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, αποδεχόμενος ενστάσεις και διαφωνίες βουλευτών της αντιπολίτευσης για το θέμα της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσει νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, θα χορηγείται μετά από κρίση και του εισαγγελέα και του δικαστή. Θετικός εμφανίστηκε και ως προς την περαιτέρω αποσαφήνιση της διάταξης που αφορά την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, εφ’ όσον γίνεται για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος, ως προς την κατάργηση του δικαιώματος του προέδρου του Αρείου Πάγου για άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε δικαστικούς και εισαγγελείς, τονίζοντας ότι δεν βλέπει να υπάρχει κανένα κώλυμα και αποκρούοντας έτσι τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν για την συγκεκριμένη διάταξη τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από αρμόδιους φορείς.

Οι αντιδράσεις των φορέων

Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης είχε πάντως την γενική παραδοχή από όλους τους φορείς, ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση και είναι ένα θετικό βήμα, όπως είπαν, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις ή διαφωνίες που εκφράστηκαν, για ορισμένες επίμαχες διατάξεις.

Ορθή χαρακτήρισε την νομοθετική υιοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, τονίζοντας ότι συνιστά διεθνή υποχρέωση της χώρας, ενώ έκανε λόγο για διατάξεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση επικαλούμενος ανάμεσα στα άλλα, την κατ’ οίκον έκτιση ποινής για «μωρομάνες». Έντονο πάντως προβληματισμό, εξέφρασε για το άρθρο που αφορά την απαλλαγή κατηγορουμένων για το αδίκημα παρακώλυσης συγκοινωνιών εφ’ όσον προασπίζονται μείζων κοινωνικό συμφέρον.

Ο βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος, εξέφρασε την ικανοποίηση της Αρχής για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να υιοθετηθεί η πρόταση της Αρχής για την γονική μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών, ώστε να αναγνωριστούν στα ομόφυλα ζευγάρια ότι ισχύει και για τα ετερόφυλα.

«Η Ιερά Σύνοδος έχει πάγιες αποφάσεις γύρω από τον θεσμό της οικογένειας. Η εκκλησία έχει τη δική της άποψη την οποία έχει διατυπώσει. Δεν έρχεται να αντιτάξει την αντίρρηση της στο Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά να εκφράσει την άποψη της για το πώς αντιμετωπίζει το γάμο. Τον αντιμετωπίζει ως μέγα θεσμό για αυτό και δυσκολεύεται να τον αντιμετωπίσει σε επίπεδο Συμφώνου Συμβίωσης», επεσήμανε ο πρώτος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου πατήρ Ιερώνυμος Νικολόπουλος. 

Η εκπρόσωπος του Δικτύου Καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας Σταματία Σταυρινάκη, τόνισε ότι είναι πολύ θετικό βήμα τόσο η υιοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης, όσο και η σύσταση του συμβουλίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Όπως υποστήριξε, ο ρατσισμός θα βρίσκει λιγότερο χώρο πλέον, καθώς, όπως είπε, είναι πάρα πολλές οι ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται σήμερα τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλας, σημείωσε ότι συμφωνεί με τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξέφρασε ωστόσο, επιφύλαξη στο αν υποκρύπτεται η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διευκρινήσεων από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ταύτιση του με τις απόψεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το άρθρο 28, που αναφέρεται στην παρακώλυση συγκοινωνιών, σημειώνοντας ότι «πρέπει να εξειδικευθεί η έννοια «μείζονος κοινωνικού συμφέροντος», για να μην έχουμε το φαινόμενο της μη εφαρμογής του». Την αντίθεση του εξέφρασε επίσης τόσο για το άρθρο 42 που αφορά την εξ αποστάσεων φοίτηση κρατουμένων όσο και το δικαίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου να συμμετέχει στο δικαστικό συμβούλιο.

Θετικός ως προς το πνεύμα του νόμου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γεώργιος Σταυρόπουλος, που έκανε όμως λόγο για απουσία αναγνώρισης της τεκνοθεσίας, και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Προσωπικές επιφυλάξεις εξέφρασε για την απονομή πρόσθετης αρμοδιότητας στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να δικαιολογείται επαρκώς.