του Τάσου Τσιφόρου 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έκρυψε, σε συνομιλητές του, την ανησυχία του μην τυχόν συμβούν σόδομα και γόμορρα στις εκλογές της Κυριακής. 

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πάλι, όταν ρωτήθηκε σχετικά εκτίμησε ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα ενώ οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζουν την άποψη ότι τα όποια προβλήματα στελέχωσης που παρατηρήθηκαν στη, λειψή, γενική δοκιμή της Κυριακής θα ξεπεραστούν. 

Ωστόσο, με την ένταση μεταξύ των υποψηφίων να κτυπάει κόκκινο, δεν χρειάζονται και πολλά προκειμένου η εκλογική διαδικασία να αποτελέσει θρυαλλίδα ρήξης στο εσωτερικό του κόμματος. 

Χθες, στα γραφεία της Συγγρού πραγματοποιήθηκε μακρά σύσκεψη μεταξύ της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών της ΝΔ και της Vodafone προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν την Κυριακή και, κυρίως, να δημιουργηθεί πλάνο δράσης έναντι και αυτών που δεν αποκαλύφθηκαν καθώς σε πολλά τμήματα η δοκιμή απλώς δεν πραγματοποιήθηκε. Αν κάτι είναι βέβαια αυτό είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν θα πάρει το ρίσκο να... σκάσει η εκλογική διαδικασία στα χέρια της, γι αυτό άλλωστε έχει προετοιμαστεί και τηλεφωνικό κέντρο προκειμένου, εφόσον υπάρξει ζήτημα σύνδεσης των tablets στο δίκτυο, η πιστοποίηση των ψηφοφόρων να γίνεται τηλεφωνικά. 

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε χθες, ένα μήνα σχεδόν μετά τις αρχικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου και τρεις ημέρες μετά τη γενική δοκιμή να οριστικοποιήσει τη λίστα των χειριστών των tablets σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι και θεωρητικώς θα είναι έτοιμη για τις κάλπες της Κυριακής. 

Διαδικαστικά προβλήματα καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρξουν, ωστόσο ουδείς μπορεί να τα αποκλείσει. Το ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι τί εύρους μπορεί να είναι αυτά και εάν, σε συνδυασμό με το τελικό αποτέλεσμα, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις αμφισβήτησής του. Γιατί, κακά τα ψέμματα, στο γαλάζιο παρασκήνιο η συζήτηση δεν αφορά μόνον ποιός από τους Ευ. Μεϊμαράκη, Κυρ. Μητσοτάκη, Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη θα βγει πρώτος αλλά και το ενδεχόμενο ενός ντέρμπυ (σ.σ. κάποιες δημοσκοπήσεις το περιγράφουν κιόλας) μεταξύ υποψηφίων για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στην επαναληπτική εκλογή της 10ης Ιανουαρίου.

«Τί θα συμβεί εάν, για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ δεύτερου και τρίτου είναι της τάξεως των μερικών εκατοντάδων ή δύο – τριών χιλιάδων ψήφων;» αναρωτιούνται σε συζητήσεις τους στελέχη που έχουν γνώση της δυναμικής των υποψηφίων, των δυσκολιών της διαδικασίας αλλά και της καχυποψίας που επικρατεί στο κόμμα. Η απάντησή τους είναι ενδεικτική: «Πόλεμος!». Με άλλα λόγια, δεν αποκλείουν την υποβολή ενστάσεων που, πέραν από την καθυστέρηση έκδοσης του τελικού αποτελέσματος, θα μεγαλώσουν κι άλλο το εσωκομματικό τραύμα της ΝΔ. 

Για την ιστορία, αν και ποτέ δεν είχε υποβληθεί ένσταση, στις εκλογές του 2009 η τότε ΚΕΦΕ είχε ζητήσει επανακαταμέτρηση σε περίπου 50 τμήματα ενώ σε ανάλογο αριθμό τμημάτων είχε διαπιστωθεί αναντιστοιχία μεταξύ των ψήφων που φέρονταν να έχουν λάβει οι υποψήφιοι και του αριθμού των πολιτών που είχε ψηφίσει στα συγκεκριμένα τμήματα.