Μία ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής, με αντικείμενο συζήτησης τη νέα Συνοριοφυλακή, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά των Βρυξελλών για να προστατευθεί η ζώνη Σένγκεν, ενώ, διεμήνυσε ότι ''αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν γίνεται να στεκόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα». 

Μιλώντας ενώπιον της Ευρωβουλής, ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι θα γίνει «ό,τι είναι δυνατό» ώστε να προστατευθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ζώνης Σένγκεν, αλλά και για να γίνει ισχυρότερο.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, τις δύο μεγαλύτερες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη Γηραιά Ήπειρο, ο κ. Γιούνκερ είπε μεν ότι η κατάσταση έχει «βελτιωθεί», όμως υπογράμμισε πως «ακόμα υπάρχουν πράγματα να γίνουν».

Η πρόταση της Επιτροπής – που ως έχει ισοδυναμεί με παραχώρηση κυριάρχων δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων – αντιμετωπίζει ήδη την απόλυτη αντίθεση της Πολωνίας και άλλων κρατών, ενώ και η Ελλάδα φέρεται να εκφράζει ενστάσεις και ζητά βελτιώσεις.

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε ακόμα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων, σημειώνοντας ότι η «πρόοδος είναι πολύ αργή».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα και πρέπει να τα κάνουν γρήγορα.

Επανέλαβε, δε, την ανάγκη σύστασης ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν νέες κρίσεις.

Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας έναντι της τρομοκρατίας, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε συνεργασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών, σημειώνοντας πως η τρομοκρατία «δεν γνωρίζει σύνορα».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει την συμβατότητα μεταξύ της ελευθερίας των πολιτών της και της ασφάλειας. «Είναι ερώτημα ταυτότητας και αξιών», κατέληξε.