Μια ακόμα διευκρίνιση από το Βερολίνο σχετικά με το θέμα περί κοινών περιπολιών Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο ήρθε τις τελευταίες ώρες από γερμανό αξιωματούχο ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει σχετική πρόταση νομοθετικού περιεχομένου από την πλευρά της Κομισιόν.

«Δεν γνωρίζω κάποια πρόταση της Κομισιόν για κοινές περιπολίες (ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής) και σίγουρα όχι πρόταση νομοθετικού περιεχομένου», είπε ο αξιωματούχος και παρέπεμψε στις δύο χώρες, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντά, πιστεύω, τον τούρκο πρωθυπουργό και, σύμφωνα με όσα μας είπε, έχει δημιουργηθεί μία διμερής ομάδα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να συζητούνται τακτικά αυτά τα θέματα, όπου συμμετέχουν και οι αρμόδιοι ειδικοί της ακτοφυλακής», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν μπορεί ακόμη να υπάρξει δέσμευση σχετικά με το πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές πράξεις.
 
Από γερμανικής πλευράς θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνει το επόμενο έτος, ενώ πρέπει να δοθεί και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αν αυτό γίνει μέχρι το καλοκαίρι, τόσο το καλύτερο - αλλά αυτό θα ήταν πάρα πολύ φιλόδοξο», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος και σημείωσε ότι το πόσο γρηγορα θα προχωρήσει η διαδικασία είναι και θέμα της ολλανδικής προεδρίας η οποία αναλαμβάνει τον Ιανουάριο. «Και μετά θα δούμε πόσο γρήγορα θα είναι τα κράτη-μέλη πρόθυμα να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό», πρόσθεσε.

Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική δήλωση γύρω από το θέμα των κοινών περιπολιών μέσα σε λίγες ημέρες, και στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το μεταναστευτικό. «Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται», είχε δηλώσει γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος πριν την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας διευκρτινίζοντας ότι το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες της ελληνικής με την τουρκική Ακτοφυλακή. 

Στο θέμα αναφέρθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή λέγοντας ότι «έχουμε αντιρρήσεις σε αίτημα που δεν διατυπώθηκε επισήμως, για κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αναδίπλωση, τουλάχιστον προς τα έξω, της γερμανικής πλευράς αφού λίγες ημέρες νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  είχε θέσει με σαφή τρόπο το ζήτημα μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία. «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, όταν μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, κυριαρχούν οι διακινητές των προσφύγων και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ανθρώπων», είχε τονίσει η καγκελάριος.