Τον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, το οποίο μετατρέπεται σε κέντρο υποδοχής (hot spot) για τους πρόσφυγες επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα κατά την διάρκεια του σημερινού ταξιδιού του στην Χίο. 
 
Στη Χίο ο πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο, ενώ τον υποδέχθηκαν οι βουλευτές του νησιού, Ανδρέας. Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.
 
Ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε την πορεία των εργασιών του Κέντρου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός αναχωρησε για την Λέρο όπου, ομοίως, θα επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών για το hotspot εκεί.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες. 

Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά αύριο.