current views are: 11

16 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:48

Αποχώρησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι από τις Επιτροπές για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Αποχώρησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού από τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, όπου συζητείται το νομοσχέδιο με τα μέτρα του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» που κατέθεσε η κυβέρνηση. 

Δημοσίευση 13:48’

Αποχώρησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού από τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, όπου συζητείται το νομοσχέδιο με τα μέτρα του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» που κατέθεσε η κυβέρνηση. 

Με ένταση και σοβαρές ενστάσεις επί της διαδικασίας, που οδήγησαν τελικά στην αποχώρηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ξεκίνησε η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για το παράλληλο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έλαβαν το λόγο και κατήγγειλαν την απουσία από το νομοσχέδιο έκθεσης της Νομιμοπαρασκευταστικής Επιτροπής της Βουλής (ΚΕΝΕ) αλλά και του ΓΛΚ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ανδ. Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενημέρωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συζήτηση. «Εμείς αποχωρούμε! Πρέπει να διακόψουμε να έρθει η έκθεση και να συνεχίσουμε. Δεν νομιμοποιούμε παρανομία», είπε χαρακτηριστικά. Με τη στάση αυτή συντάχθηκαν τόσο η ΝΔ όσο και το Ποτάμι, κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί διαδικασία κατεπείγοντος σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί με την κανονική διαδικασία. « Για να γίνει σωστά η συζήτηση, πρέπει να πάρετε πρωτοβουλία, να αναβληθεί, γιατί εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Διαφορικά θα είναι ύποπτο και θολό όλο αυτό», είπε ο Βασίλης Οικονόμου, με τον κ. Μαριώτα από το Ποτάμι να καταγγέλλει τη κυβέρνηση πως συγκαλύπτει σκάνδαλα με τρόπο  απαράδεκτο και παράνομο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός,  ο οποίος υπερασπίστηκε το έμμεσο χαρακτήρα του κατεπείγοντος λέγοντας πως υπάρχουν διατάξεις που αφορούν προθεσμίες μέχρι το τέλος του χρόνου που πρέπει να ρυθμιστούν. «Η συζήτηση είναι δηλωτική της πρόθεσης της αντιπολίτευσης να αφήσει σκιές για ένα νομοσχέδιο που έχει θετικά καταγραφεί στη κοινωνική συνείδηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση που άνοιξε είναι προσχηματική και πως υπάρχει επαρκής χρόνος να λυθούν όλα τα ζητήματα.

Από κει και πέρα πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, έθεσαν το θέμα των ΣΔΙΤ στο τομέα των απορριμμάτων, που βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου, κινδυνεύουν όχι απλά να σταματήσουν τα έργα αλλά και να υποχρεωθεί η χώρα να πληρώσει πρόστιμα.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση επί της αρχής συνεχίζεται στην επιτροπή, παρουσία των υπόλοιπων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.  


σχετικα αρθρα