Συζητήσεις και αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με αυξημένες αρμοδιότητες, μία εκ των οποίων θα αφορά την επέμβαση στα εξωτερικά σύνορα δίχως τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνέχεια των επιφυλάξεων που διατυπώθηκαν  κατά τη χθεσινή συνεδρίαση Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων από αρκετούς υπουργούς, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας, σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ διαμήνυσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υιοθετεί στα συμπεράσματά του την σχετική πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε χθες.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, κατά την ενημέρωση του αξιωματούχου για την ατζέντα της Συνόδου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε χαρακτηριστικά πως «το κείμενο θα γράφει μόνο ότι οι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόταση της Κομισιόν». 

Αυτό, όπως είπε ο ίδιος, «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το υιοθετούν, κάθε άλλο». Μάλιστα ο ίδιος αξιωματούχος άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον χρόνο που παρουσίασε την πρότασή της. «Η Κομισιόν μπορεί να παρουσιάζει ό,τι θέλει, όταν το θέλει, όμως αν παρουσιάζει κείμενα δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο, ας μην περιμένει ότι θα έχουμε προλάβει να το διαβάσουμε» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: 

Οι ηγέτες προφανώς θα μιλάνε για το θέμα, διότι θα τους ρωτάτε εσείς, όμως ελάχιστοι από αυτούς θα έχουν στα χέρια τους μια πλήρη αξιολόγηση του τι ακριβώς περιλαμβάνει και τι σημαίνουν όλα αυτά.

Ως προς το ζήτημα της παρέμβασης του νέου σώματος στα εξωτερικά σύνορα χωρίς τη συναίνεση του κράτους – μέλους, ο αξιωματούχος επεσήμανε πως «είναι λογικό ότι τα αντιφατικά στοιχεία θα συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας, αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρχει η σωστή εκτίμηση και πληροφόρηση από πλευράς των ηγετών», υπονοώντας ότι για αυτό φταίει η Κομισιόν, κατάσταση την οποία χαρακτήρισε «παράδοξη».

Κοινοτικές πηγές έλεγαν αργότερα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «κατά πάσα πιθανότητα η πρόθεση της Κομισιόν ήταν απλώς να προκαλέσει συζήτηση και όχι να υιοθετηθεί το σχέδιο αυτό καθαυτό».