Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομα της χώρας του, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια λύση σχετικά με το θέμα της ονοματοδοσίας, που μετρά 24 χρόνια διαφωνίας με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις του. Ωστόσο, ο Γκρούεφσκι διαψεύδει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια. 

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι, στη συνέντευξη που πααρχώρησε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να ανοίξει ξανά τον διάλογο με την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε το διάλογο μαζί τους και να βρούμε κάποια λύση», είπε -σύμφωνα με τον Guardian- ο Γκρούεφσκι.

«Θα θέλαμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν σε διάλογο με την Αθήνα ώστε να βρούμε μια λύση  και αν βρούμε τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μέσα από τον διάλογο πρέπει να βρούμε κάποια λύση και μετά απ' αυτό να ρωτήσουμε τους πολίτες: είναι σωστό αυτό ή όχι;»

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για την εκτίμηση της βρετανικής εφημερίδας ότι εμφανίζεται έτοιμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του και με γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για προβοκάτσια.

«Δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο και θα αντιδράσουμε και προς τον Guardian. Αυτό φαίνεται και από το ίδιο το κείμενο (σ.σ. του "Guardian"), από το οποίο προκύπτει ότι πρόκειται για δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι για δική μου δήλωση. Αυτό είναι κρυστάλλινα σαφές. Παρόμοιες προβοκάτσιες υπήρξαν και θα υπάρξουν και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτήν την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας, ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες», ανέφερε ο Ν.Γκρούεφσκι σε γραπτή δήλωσή του.

Η συνέντευξη αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος χώρας Νίκολα Ποπόσκι στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, το πρωί της Πέμπτης.