Την εκτίμηση ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό Πρόγραμμα, εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν στο πρακτορείο MNI. Νωρίτερα, ο κ. Ντομπρόβσκις άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέο μνημόνιο αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα, ωστόσο δεν απέκλειε να υπάρξει «ευρωπαϊκή λύση» στο χρέος, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε στη συνέντευξή του ότι οι θεσμοί ναι μεν είναι ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, αλλά απορρίπτουν το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το δεύτερο αυτό γεγονός, εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία «έχουν αρνηθεί  να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις».

«Αντί γι' αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», συμπληρώνουν από το Μαξίμου.

Ντομπρόβσκις: Παράθυρο για «ευρωπαϊκή λύση» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο (ΜΝΙ), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη θα έχει τον τελευταίο λόγο στο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετες δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα πρέπει να εξαιρούνται οι πρόσθετες προϋποθέσεις» σημείωσε ενδεικτικά.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί την εμπλοκή του Ταμείου, αλλά «δεν μπορεί να το αναγκάσει να δώσει πρόσθετα δάνεια στην Ελλάδα». Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, συνέχισε, είναι αυτό που θα αποφασίσει στο τέλος.

Καταλήγοντας, ο Ντομπρόβσκις απέφυγε να δώσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Ντομπρόβσκίς στο ΜΝΙ, με βάση τη συμφωνία «δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό MoU (μνημόνιο) όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος» και συνεχίζει:

Ωστόσο, σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει -επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα-, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού MoU κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα. Αλλά δεν θα το συνέδεα άμεσα με τους όρους για το χρέος, που συνδέονται με τη σειρά τους με την πρώτη αξιολόγηση.

Διαμηνύει ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρέκκλισης από το χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και εάν υπάρξει επιτυχής λύση για το χρέος. «Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι λόγω της στάσης της στο πρώτο μισό του 2015, η Ελλάδα πέρασε από χρηματοπιστωτική αστάθεια, κεφαλαιακούς ελέγχους και αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Ως εκ τούτου, υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Ελλάδα πρέπει να έχει σε τροχιά το πρόγραμμά της, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης 0,5% του ΑΕΠ ως πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 και μεσοπρόθεσμα ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σπεύδει να σημειώσει πάντως πως η εμπιστοσύνη των θεσμών στην κυβέρνηση αποκαθίσταται σταδιακά. «Ωστόσο, ένα σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης αυτής είναι να έχουμε μια επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση. Θα ήταν μια ισχυρή ένδειξη ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σοβαρότητα στην τήρηση των όρων του προγράμματος» διαμηνύει.

Εμφανίζεται εξάλλου θετικός σε εναλλακτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό. «Αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει εναλλακτικά μέτρα με το ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να τα συζητήσουν. Αυτή τη στιγμή, συζητάμε πώς να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Πάντως σπεύδει να τονίσει πως η Κομισιόν είναι αρνητική στην αύξηση των εισφορών, κάτι που ως γνωστόν προτείνει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις. «Η εκτίμησή μας είναι πως η αύξηση της φορολόγησης της εργασίας στο στάδιο αυτό δεν θα είναι ένα παραγωγικό μέτρο για την ελληνική οικονομία. Η Κομισιόν, γενικά, συμβουλεύει τα κράτη-μέλη να μετατοπιστούν από την αύξηση της φορολογίας στη χαμηλά αμειβόμενη εργασία και να στραφούν σε άλλες φορολογικές βάσεις που είναι λιγότερο επιβλαβείς για την ανάπτυξη. Μέσα από τα απαραίτητα μοντέλα θα αξιολογήσουμε την οικονομική επίπτωση διάφορων σεναρίων-μεταρρυθμίσεων και θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση» τονίζει.

Ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, λέει ότι «μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα συμμετάσχει». 

«Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ενα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους και υπάρχουν ήδη διατάξεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για την εξέταση του ζητήματος αυτού μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, παραδέχεται πως υπάρχουν διαφορές με το Ταμείο ως προς το ελληνικό χρέος. Όμως όπως τονίζει «υπάρχει τώρα και αρκετή εμπειρία για το πώς θα συντονιστούμε και πώς θα φτάσουμε σε μια κοινή αξιολόγηση και πώς θα γίνει ο συντονισμός για τους όρους του προγράμματος. Οπότε δεν θα δώσω υπερβολικές διαστάσεις στις διαφορές. Στο τέλος της ημέρας, θα έλεγα ότι είναι οι χώρες της ευρωζώνης αυτές που θα αποφασίσουν. Αλλά το Eurogroup περιμένει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα».