Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τελικά καταψήφισαν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, πέρασε επί της αρχής το σύμφωνο συμβίωσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Έτσι το νομοσχέδιο πέρασε στη δεύτερη φάση της επεξεργασίας τους με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα, των Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΕΚ. Αντίθετα, επιφύλαξη εξέφρασε η ΝΔ, ενώ εκτός των ΑΝΕΛ, καταψήφισαν ΚΚΕ και Χ.Α.

Πάντως ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος άλλαξε στάση, καθώς αρχικά είχε επιφυλαχθεί. « Χθες ο κ. Κόκκαλης είχε επιφυλαχθεί, σήμερα εγώ αντ’ αυτού σας λέω όχι!», είπε ο κ. Κατσίκης.

Ωστόσο αυτή η εξέλιξη, αφήνει ουσιαστικά την περεταίρω επεξεργασία των διατάξεων στην τη κατ’ άρθρων συζήτηση στα χέρια μιας πρόσκαιρα διαμορφούμενης πλειοψηφίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο σώμα του συμφώνου συμβίωσης. Αυτό τουλάχιστον ζήτησε μερίδα της αντιπολίτευσης (Παπαθεοδώρου ΠΑΣΟΚ), θέτοντάς το εμμέσως ως προϋπόθεση τη συναίνεση.

Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να προχωρήσει σειρά αλλαγών αρχής γενομένης από το άρθρο 12 του νομοσχεδίου που αφορά στη τεκνοθεσία. Ο κ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε ότι θα φέρει νομοτεχνική ρύθμιση που θα αναφέρει ρητά πως η διάταξη αυτή δεν θα αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αλλαγές ακόμα θα υπάρξουν και στο πλαίσιο που ρυθμίζει τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, καθώς, ο υπουργός, αποδέχθηκε την πρόταση, να δίνονται μετά από σύμφωνη γνώμη όχι μόνο του εισαγγελέα αλλά και του ανακριτή, καθώς και στο φάκελο της υπόθεσης να μην εξετάζεται μόνο το πειθαρχικό σκέλος αλλά και τα στοιχεία που απορρέουν από τη δικογραφία.