Θερμής υποδοχής έτυχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Λέρο, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί, όπου μετέβη για να εποπτεύσει το υπό κατασκευή κέντρο ταυτοποίησης και καταγραφής μεταναστών και προσφύγων.

Ο δήμαρχος και η τοπική κοινωνία διαμήνυσαν στον πρωθυπουργό πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη δημιουργία του hotspot, ενώ επεσήμαναν ότι το νησί έχει φιλοξενήσει κατά περιόδους πολιτικούς εξόριστους, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, και σήμερα πρόσφυγες. «Η αλληλεγγύη της Ευρώπης χτίζεται σ αυτά τα νησιά της Ελλάδας», ήταν το μήνυμα, όπως επισημαίνει το Μαξίμου, ενώ και ο δήμαρχος Λέρου (Μιχαήλ Κόλιας) επισήμανε πως «είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέπτεται το νησί!»

Στη Λέρο, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το χώρο του ψυχιατρείου όπου κατασκευάζεται το hotspot, τον σημερινό καταυλισμό, όπου ο φωτογραφικός φακός τον απαθανάτισε αγκαλιά με προσφυγόπουλα, και το χώρο του παλιού ΠΙΚΠΑ όπου ανακαινίζεται το κτήριο για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες. 

Στη Χίο, ο πρωθυπουργός πήγε στον καταυλισμό όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και είδε τις εγκαταστάσεις για το hotspot του νησιού, όπου και έχουν τοποθετηθεί και σπιτάκια.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές (Δήμαρχος, Μητροπολίτης κλπ.) καθώς και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, Ν. Μυταράκης.

Και στα δυο νησιά ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (πλην του Δ. Γάκη που είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αθήνα) καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τις φωτογραφίες selfie, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Μαξίμου διευκρινίζει ότι ήταν στην ημερήσια διάταξη από κατοίκους, εργαζόμενους στα hotspot αλλά και άνδρες του Μηχανικού που βοηθούν στην δημιουργία των hotspot.