Ευρύτερες αλλαγές στο εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές Βουλής κατά τη συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Όπως είπε το εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης θα πάψει να είναι ένα επιδοματικό ιδρυματικό σύστημα και θα κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση και σημείωσε ότι το επόμενο βήμα το 2016 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα είναι ο συνδυασμός των πυλώνων του επιδόματος αλληλεγγύης και της εργασίας.

Η υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας, που, όπως είπε, θα προσφέρουν βοήθεια στους πολίτες για προώθηση στην απασχόληση και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές.

Χαρακτήρισε τα κέντρα αυτά «ΚΕΠ κοινωνικής προστασίας και αισθητήρες της κοινωνίας όχι απλά της φτώχειας άλλα ολόκληρης της κοινωνίας» και πρόσθεσε ότι μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ο πολίτης θα συνδέεται να πληροφορείται προγράμματα και δράσεις που τον ενδιαφέρουν και να αναζητά εργασία, ψυχολογική στήριξη οικογενειακή στήριξη.