ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Εξεταστική για μνημόνια, PSI και ανακεφαλαιοποίηση

Δημοσίευση 16 Δεκεμβρίου 2015, 22:18 / Ανανεώθηκε 16 Δεκεμβρίου 2015, 22:18
Γεννηματά: Εξεταστική για μνημόνια, PSI και ανακεφαλαιοποίηση
Gennimata
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο το πως δημιουργήθηκε η κρίση, πως φθάσαμε στα Μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ την περίοδο 2004-2009, πως φθάσαμε στο 3ο Μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, έκανε από το βήμα του Σπόρτινγκ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο το πως δημιουργήθηκε η κρίση, πως φθάσαμε στα Μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ την περίοδο 2004-2009, πως φθάσαμε στο 3ο Μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, έκανε από το βήμα του Σπόρτινγκ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Επειδή με ψευτοπαλληκαριές νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάσουν τον χώρο μας προτείνουμε ευθέως: Να συμφωνήσουμε όλες οι πτέρυγες της Βουλής για την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο το πως δημιουργήθηκε η κρίση, πως φθάσαμε στα Μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ την περίοδο 2004-2009, πως ξαναφθάσαμε στο 3ο Μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: 

«ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ. Από το 2001 που μπήκαμε επισήμως στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα.
Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε.
Οι εκβιασμοί δεν περνούν σε μας.
Πότε επιτέλους κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσετε για τις ευθύνες της κυβέρνησης της δεξιάς από το 2004 ως το 2009; Ή ισχύει το κρυφό ειδύλλιο όπως λένε;»

Η Φ.Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομία, το ασφαλιστικό αλλά και τους χειρισμούς της στο προσφυγικό ζήτημα και την κατηγόρησε ότι «οι τακτικές και οι πολιτικές τους καμία σχέση δεν έχουν με την Αριστερά» για να προσθέσει ότι «γίνανε και δεξιοί, παρέμειναν αδέξιοι».

Ειδικά για το το προσφυγικό επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και πως η βοήθεια προς την χώρα μας είναι απαραίτητη. «Ας το έχει καλά στο μυαλό του αυτό ο πρωθυπουργός αύριο στη Σύνοδο, όχι άλλες υποχωρήσεις, όχι άλλα λάθη», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχασε πολύτιμο χρόνο και τώρα τρέχει στο και πέντε», ενώ «μετέφερε το πρόβλημα στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα» με κίνδυνο «να μετατραπεί η χώρα μας σε «αποθήκη» ψυχών».

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία σημείωσε ότι «μέρα με την μέρα, μέτρο με το μέτρο οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάνουν σημαία τους το Μνημόνιο. Έχουν γίνει συνειδητά μνημονιακοί. Είναι επιλογή τους γιατί είναι αδύναμοι να σχεδιάσουν, να διαπραγματευτούν να προβάλουν επιχειρήματα να χαράξουν στρατηγική μεταρρυθμίσεων, να εγγυηθούν λύσεις. Αντί της πραγματικής διαπραγμάτευσης στήνουν επικοινωνιακά σκηνικά γνωρίζοντας από πριν ότι θα παραδοθούν άνευ όρων».

Όπως σημείωσε «το κόστος της 10μηνης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι βαρύ για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, για όλους μας», καθώς, εξήγησε, «η ύφεση επέστρεψε, η ανεργία μεγαλώνει, το χρέος εκτινάσσεται».

«Οι Τράπεζες δόθηκαν αντί «πινακίου φακής» σε ξένα funds. Αυτά είναι τα κοράκια του κ. Τσίπρα που έγιναν αρνάκια», συνέχισε η κ. Γεννηματά.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό επανέλαβε τη θέση της για προσχηματικούς διαλόγους, αναφερόμενη στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε μείωση συντάξεων.

«Όχι όπως έγινε με το ασφαλιστικό όπου ο κ. Τσίπρας μας ζήτησε να συμφωνήσουμε στην διατύπωση μιας ευχής για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Αντί ευχής εμείς του δίνουμε ένα μεγάλο ατού, με την κατηγορηματική άρνησή μας να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων, όπως πράξαμε και τον Δεκέμβριο του 2014.Ας το αξιοποιήσει. Ας διαπραγματευτεί επιτέλους. Προτείνουμε επίσης να περιληφθεί ρύθμιση στον νόμο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα προβλέπει ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τις Αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα διατεθεί για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος και των Ασφαλιστικών Ταμείων», σημείωσε στην ομιλία της..

Επίσης άφησε αιχμές και για το «παράλληλο πρόγραμμα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση λέγοντας ότι «είναι η νέα απάτη», τονίζοντας ότι «ξαναψηφίζει παλαιότερα δικά μας μέτρα: ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, κοινωνική εργασία, ενισχυτική διδασκαλία».