του Τάσου Τσιφόρου

Ηλεκτρονικού συστήματος επιτρέποντος, η Νέα Δημοκρατία θα πραγματοποιήσει σε τρία 24ώρα από τώρα την διαδικασία εκλογής του νέου της Προέδρου. Μία διαδικασία που αισίως έκλεισε τρεις μηνές προεκλογικής περιόδου, από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ αν συνυπολογιστεί και η εκ των πραγμάτων μεταβατική περίοδος από τις κάλπες του Ιανουαρίου και την ήττα του κ. Σαμαρά, το κόμμα συμπληρώνει σχεδόν ένα χρόνο... «μετάβασης». 

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης εντείνουν την προεκλογική του εκστρατεία ενώ τα κτυπήματα εκατέρωθεν είναι σκληρά, με κάθε αφορμή. Ακόμη και με αυτή του Λάκη Λαζόπουλου.
Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις διεκδικητές θα κάνουν ταμείο την Κυριακή το βράδυ, εφόσον όλα βέβαια έχουν κυλίσει ομαλά. Και όλοι έχουν ένα δικό τους στοίχημα για να κερδίσουν: 

Ο κ. Μεϊμαράκης να αποδείξει ότι η διαχείριση μετά το φιάσκο του Νοεμβρίου και η παραίτησή του από την ηγεσία δεν του κόστισαν σε ποσοστά. Επιδιώκει να είναι πρώτος και με διαφορά, ει δυνατόν τέτοια που θα τον καθιστά βέβαιο νικητή ακόμη κι αν απαιτηθεί δεύτερη Κυριακή. Οι πάντες εκτιμούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι σίγουρα ένας εκ των δύο που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο ενώ, σε πείσμα των μετρήσεων, κάποιοι δεν αποκλείουν να περάσει δεύτερος. Αν αυτό συμβεί θα αποτελεί έκπληξη και θα αφήνει ανοικτό κάθε σενάριο για τη στάση του εφεξής.  

Ο κ. Μητσοτάκης να κεφαλαιοποιήσει την καμπάνια που έκανε, την οποία αναγνώρισαν μέχρι και οι αντίπαλοί του. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι θα είναι σίγουρα στο δεύτερο γύρο και ότι εκεί θα κερδίσει την ηγεσία. Στοίχημά του είναι αφενός να περάσει, αφετέρου η διαφορά του, αν είναι δεύτερος, να είναι τέτοια που θα τον διατηρεί στην κούρσα με αξιώσεις. Δυνατό του χαρτί θεωρείται το λεκανοπέδιο Αττικής, αν και πυρήνες υποστηρικτών του έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα. 

Ο κ. Τζιτζικώστας να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί που του είχε αποδοθεί στην αρχή της προεκλογικής προσπάθειας. Ο ίδιος ζεσταίνει τους υποστηρικτές του σημειώνοντας ότι η μάχη μπορεί να κριθεί ήδη από την πρώτη Κυριακή υπέρ του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας χθες στο Σκάι και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποχώρησης του δεύτερου από την κούρσα αν η διαφορά με τον πρώτο είναι μεγάλη σχολίασε ότι «εφόσον ο άλλος υποψήφιος αποφασίσει να αποχωρήσει, προφανώς δεν θα τον εξαναγκάσω να παραμείνει στην κούρσα». Ποντάρει στη Βόρεια Ελλάδα για να τον «ανεβάσει», στο πλήθος περιοδειών που πραγματοποίησε αλλά και σε σειρά κομματικών στελεχών και βουλευτών που, χωρίς να το έχουν δημοσιοποιήσει, κινούνται υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Ο κ. Γεωργιάδης να επιβεβαιώσει ότι με την απόφασή του να είναι υποψήφιος καθίσταται πόλος αναφοράς στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς. Ο βουλευτής της Β' Αθήνας ποντάρει στη συνεχή παρουσία του στα ΜΜΕ αλλά και στην συνεχή προβολή της δεξιάς ως πλατφόρμας για την υποψηφιότητά του. Ο κ. Γεωργιάδης δέχθηκε πιέσεις ή προτάσεις να αποχωρήσει υπέρ άλλου υποψηφίου, κάτι που δεν έπραξε και μένει να αποδειχθεί εάν είχε δίκιο.

Πίσω από τους τέσσερις υποψηφίους και τα αποτελέσματα που θα φέρουν τα δικά τους στοιχήματα έχουν παίξει και πολλοί άλλοι εντός και εντός Νέας Δημοκρατίας, από μικροστελέχη που αναζητούν ερείσματα μέχρι κορυφαίους που βλέπουν τη μεγάλη σκακιέρα και σχεδιάζουν τις κινήσεις πάνω σε αυτή. Εν προκειμένω, αυτοί δεν θα κάνουν ταμείο μόνον την Κυριακή, ανάλογα με τον νικητή, αλλά και πολύ αργότερα.