Μετά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν απολύτως σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να συνεργαστεί μόνο με τον Πάνο Καμμένο και ο Πάνος Καμμένος μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος επιθυμούσε κάποιο τρίτο κυβερνητικό εταίρο. 

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος, κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες για να διατηρήσουν αυτή τη σχέση. Ο πρωθυπουργός μέχρι και military Jacket φόρεσε- ας μην το ξεχνάμε. Ο δε πρόεδρος των ΑΝΕΛ,  υπήρξαν φορές που επέλεξε να ξεχάσει διακηρυγμένες «κόκκινες γραμμές» για να μην διαταραχθεί η συνεργασία. 

Τις τελευταίες μέρες, έκαναν το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ή μάλλον καλύτερα του Τσίπρα και του Καμμένου, δεν είναι άριστες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα «σύννεφα» έχουν να κάνουν και με τις διευρυμένες αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα

Η αποστροφή του Πάνου Καμμένου (στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου) «θέλετε να ρίξω την κυβέρνηση και να έρθει ο Φίλης ή ο Θεοδωράκης», ενίσχυσε κάπως τις προαναφερόμενες πληροφορίες. Τίποτα το σοβαρό (και χειροπιαστό) όμως…

Χθες, η συνοχή της κυβέρνησης έζησε τις πρώτες της αναταράξεις. Οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν επί της αρχής στις αρμόδιες επιτροπές το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης και η συζήτησή του θα συνεχιστεί επειδή το υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.  

Φυσικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι και τόσο «εύκολο» για τους ΑΝΕΛ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ομιλία του εισηγητή του κόμματος Κώστα Κατσίκη χαρακτηρίστηκε ομοφοβικό παραλήρημα. Από την άλλη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα «πυροβολούσαν» κατά ριπάς, έκαναν ότι δεν άκουσαν, με μόνη εξαίρεση τον Σπύρο Λάππα ο οποίος προσπάθησε να σώσει την τιμή των όπλων. 

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι η αλλαγή της στάσης των ΑΝΕΛ προκάλεσε αυτομάτως τη μεταστροφή του Ποταμιού. Ενώ ο βουλευτής κ. Φωτήλας είχε δηλώσει ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται, μόλις οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, το Ποτάμι γνωστοποίησε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. 

Προσώρας δεν φαίνεται ότι η «ανέφελη συνεργασία» κινδυνεύει πραγματικά. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας- σύμφωνα με πληροφορίες- προβληματίζεται και συνεργάτες του δηλώνουν ότι (καλού κακού) θα λάβει τα μέτρα του.