«Τιμούμε τη συμφωνία, δεν την "προσκυνούμε"», τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής, με υπεύθυνο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα του χρέους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι στόχος είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με βασικά στοιχεία την ανάπτυξη, την εργασία, το κράτος πρόνοιας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που καταρτίζει η κυβέρνηση, επιδιώκεται η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Όσον αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει το μέλλον των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας» και συμπλήρωσε:

Η μη επίλυση των "κόκκινων" δανείων μέχρι σήμερα προκάλεσε ένα φάυλο κύκλο καταστροφής κεφαλαίων, επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας. Υπάρχει συστηματική και σκόπιμη παραπληροφόρηση από συγκεκριμένες πλευρές σχετικά με τη ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια. 

Για το παράλληλο πρόγραμμα σημείωσε πως είναι «ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση και το νέο κοινωνικό κράτος», ενώ όπως προανήγγειλε «με το πέρασμα της πρώτης περιόδου του 2016, οι πολιτικές του παράλληλου προγράμματος θα πυκνώνουν διαρκώς». 

«Το παράλληλο πρόγραμμα έχει διττό χαρακτήρα. Να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αποκαταστήσει κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα», επεσήμανε.

«Πέρα όμως από το κράτος και την ιδιωτική οικονομία, η κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη του κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα», είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε πως «στη σημερινή κατάσταση, οι λύσεις δεν θα έρθουν μόνο με "συμβατικά" μέσα. Η συνεταιριστική οικονομία έχει στρατηγικό χαρακτήρα». 

Αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε:

Αυτό που έλειπε στην Υγεία ήταν ο "γιατρός της γειτονιάς". Στο ΚΥΣΚΟΙΠ σχεδιάζουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα ήταν αποσπασματικό και αναποτελεσματικό. Σήμερα ξεκινάμε το ξαναχτίσιμό του.

«Η παρέμβασή μας μέσα από το ΚΥΣΚΟΙΠ έχει έναν τετραπλό άξονα: Υγεία - Πρόνοια - Εργασία/Κοινωνική Οικονομία - Παιδεία», συμπλήρωσε και είπε ότι «το ΚΥΣΚΟΙΠ αποφασίσαμε το ΣΕΠΕ να καταθέσει, εντός του μήνα, ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίαςΕίναι απόλυτα κρίσιμο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων και εγγύησης των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη «αυξάνοντας την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτή μέσα από τη διαπραγμάτευσή της έχει κατοχυρώσει στη συμφωνία την αναθεώρηση μη αποτελεσματικών πολιτικών». 

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε:

Εάν θέλουμε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα, αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως παλιά. Χρειαζόμαστε ένα είδος "Διαύγειας" και για το τραπεζικό σύστημα. Σίγουρα υπάρχουν δυνάμεις που δεν το επιθυμούν. Όπως έχω ξαναπεί, στην Ελλάδα εκκρεμεί ακόμη ένας "φάκελος τράπεζες". Οι τράπεζες είναι κρίσιμο να ξαναγίνουν "τράπεζες", δηλαδή να αρχίσουν να ξαναχρηματοδοτούν την οικονομία.