current views are: 10

17 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:37

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ζωτικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο προσφυγικό

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Δημοσίευση 09:37’

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ζωτικής σημασίας ζήτημα, αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. «Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε.Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται η ακόμη μια ευκαιρία στους δύο ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ αναφέρθηκε στις συνεχείς ελληνοτουρκικές επαφές που θα έχουν Ελλάδα-Τουρκία τους επόμενους τρεις μήνες. 

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.
 
Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
 
Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις.
 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν από τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον έλληνα πρωθυπουργό να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο άνδρες στη συνέχεια μετέβησαν στην αυστριακή Πρεσβεία, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ 8 ηγετών της ΕΕ (Αυστρίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ελλάδας) και του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η συνάντηση αφορά το εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, αν τελικά θα παραβρεθεί στη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στις 15:30 ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας). 

Την Παρασκευή συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


σχετικα αρθρα