Παυλόπουλος: Ξαναβρίσκουμε τις ρίζες του Πολιτισμού μας

Παυλόπουλος: Ξαναβρίσκουμε τις ρίζες του Πολιτισμού μας

Τον υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόση Πελεγρίνη, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Πελεγρίνης ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητός του και του ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο να ξεπεράσει τον προ-προ-προκάτοχό του Κωνσταντίνο Τσάτσο, ο οποίος προερχόταν και εκείνος από τον Ακαδημαϊκό χώρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επεσήμανε ότι το 2016 είναι έτος Αριστοτέλους, τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Τσάτσος ήταν κατά βάση Πλατωνιστής και πρόσθεσε:

Αλλά νομίζω ότι μας δίνεται η ευκαιρία, όχι να αντιπαρατεθούμε με το παρελθόν - γιατί δεν πρέπει κανείς να το βλέπει ποτέ έτσι- αλλά να δούμε, ιδίως κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, την τεράστια σημασία που είχε η Αρχαία Ελληνική σκέψη, ο Αριστοτέλης γενικότερα , στην πορεία του πνεύματος της Δύσης. Κάτι το οποίο το ξαναβρίσκουμε σήμερα. Φαινόταν να έχει ξεχαστεί. Το ξαναβρίσκουμε σήμερα, γιατί η επικαιρότητα της σκέψης του Αριστοτέλους σε όλα τα πεδία του επιστητού, στα οποία ο Αριστοτέλης είχε γράψει και είχε ασχοληθεί, αυτή η επικαιρότητα εκπλήσσει.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος σημείωσε: «Θεωρώ όμως ότι τώρα ξαναβρίσκουμε τις ρίζες του Πολιτισμού μας. Και τις βρίσκουμε σε μια εποχή, που η Δύση και η Ευρώπη, τοποθετούν και πάλι τον 'Ανθρωπο στο κέντρο όχι μόνο της Φιλοσοφίας τους, αλλά και της Πολιτικής τους. Και νομίζω ότι σ΄αυτό το αντικείμενο, ιδίως στο Υπουργείο Παιδείας, μπορείτε να συνεισφέρετε πολλά. Και θα είμαι στη διάθεσή σας».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο