Έγγραφο  της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία αναφέρει πως η Τουρκία δεν έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις ότι έχει καταφέρει να μειώσει τις μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή συμφωνίας. 

Σύμφωνα με το Reuters, το εν λόγω έγγραφο  αναφέρει ότι κατά μέσον όρο 4.000 άτομα φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τις 29 Νοεμβρίου και μετά. Πρόκειται για "μικρή μείωση" έναντι των 5.000-6.000 που σημειωνόταν στις αρχές του μήνα.

Μείωση που όπως επισημαίνεται δεν οφείλεται υποχρεωτικά στη στάση της Τουρκίας ή σε μέτρα τα οποία έλαβε για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες", σημειώνεται στο έγγραφο, το οποίο έχει αποσταλεί στους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες πριν από τη σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν το πιθανό σχήμα μεταφοράς απ' ευθείας από την Τουρκία Σύρων προσφύγων.

Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εχουν τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις αποδείξεις που θα προσκομίσει η Τουρκία ότι εμποδίζει τους διακινητές να βάζουν τον κόσμο στη θάλασσα για την Ευρώπη.

Απ' αυτό θα εξαρτηθεί επίσης η διάθεση των 3 δις ευρώ προς την Αγκυρα και η χαλάρωση των όρων για την έκδοση βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ζωτικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στο προσφυγικό

Νωρίτερα το προσφυγικό είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ζωτικής σημασίας ζήτημα, αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. 

«Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε.Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται η ακόμη μια ευκαιρία στους δύο ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ αναφέρθηκε στις συνεχείς ελληνοτουρκικές επαφές που θα έχουν Ελλάδα-Τουρκία τους επόμενους τρεις μήνες. 

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.
 
Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
 
Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις.