«Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα θα πρέπει να αναλυθεί «η πιο αμφιλεγόμενη ιδέα  για επέμβαση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στο έδαφος κυρίαρχων κρατών». 

Όπως είπε ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στη μεταναστευτική πολιτική και πρόσθεσε ότι «η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως, εθνική αρμοδιότητα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει ευάλωτη όταν χώρες της συνθήκης Σένγκεν δεν είναι ικανές να προστατεύουσουν επαρκώς τα σύνορά τους». Γι΄αυτό και τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της πρότασης που πέφτει σήμερα και επίσημα στο τραπέζι στης Συνόδου.

Ακόμα αναφέρθηκε στην τραπεζική ένωση, λέγοντας ότι παρότι η προσφυγική κρίση συγκλονίζει την Ευρώπη, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομική και νομισματική ένωση. «Αυτή η Σύνοδος θα καταστήσει σαφές ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση», σημειώσε.