του Πάνου Ρασσιά  

Με το ίδιο διακύβευμα, ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει ως εν δυνάμει πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με διαφορετική στόχευση ως προς το αποτέλεσμα χαράσσουν τη στρατηγική των τελευταίων ωρών οι υποψήφιοι της ΝΔ, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες της Κυριακής για τον επόμενο αρχηγό στην κεντροδεξιά παράταξη. 

Στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχουν βάλει ως στόχο την εκλογή από τον πρώτο γύρο, προκειμένου όπως έλεγε συνεργάτης του στο newpost.gr, να μην ταλαιπωρηθούν κι άλλο οι Νεοδημοκράτες και η παράταξη, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας να περάσουν στον δεύτερο γύρο και ο Άδωνις Γεωργιάδης να καταγράψει δυνάμεις ώστε να έχει λόγο την επόμενη μέρα στο εσωτερικό της ΝΔ.  

Αν και βρισκόμαστε τρία εικοσιτετράωρα μόλις, πριν την εσωκομματική αναμέτρηση, συγκεκριμένη στρατηγική συμμαχιών δεν υπάρχει ακόμη, ωστόσο σιγά-σιγά διαμορφώνεται το κλίμα για το τι θα ακολουθήσει. Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνης Γεωργιάδης μέχρι τις 22 Νοεμβρίου είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκέντρωνε ο πρώτος σε ψήφους.

Μετά το φιάσκο, οι δύο υποψήφιοι άλλαξαν στάση, καθώς είχαν μεσολαβήσει και οι διαρροές για αποχώρηση κάποιων εκ των τεσσάρων, με αποτέλεσμα να επιμένουν ότι θα πάνε μέχρι τέλους και θα ζητήσουν και δεύτερο γύρο όπως ορίζει το καταστατικό, αν ο πρώτος δεν συγκεντρώσει το 50+%. Ωστόσο όσο πλησιάζει η Κυριακή, φαίνεται ότι αρχίζουν ξανά οι δεύτερες σκέψεις, καθώς τα μηνύματα που έρχονται στα γαλάζια επιτελεία, είναι πως «ο κόσμος της ΝΔ έχει κουραστεί και θα πρέπει να τελειώνουμε από τον α΄ γύρο».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ρωτήθηκε σχετικά και στο BHMA FM και στo κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, απάντησε αρχικά «εφόσον είμαι πρώτος ή δεύτερος θα υπάρχει δεύτερος γύρος». Όταν όμως η ερώτηση έγινε πιο συγκεκριμένη, τι θα πράξει δηλαδή, αν στις εκλογές της Κυριακής ο πρώτος υπερβεί το 40% και φθάσει το 45%, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας «αφήστε να δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θα έχουμε κατά την εκτίμησή μου, με τέσσερις υποψηφίους τόσο υψηλά εκλογικά ποσοστά».

Ερωτήματα για το τι θα πράξει στο δεύτερο γύρο προκάλεσε και τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επίσης στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας τη διαρροή για τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τρεις φορές κοιτώντας μάλιστα το φακό και όχι τον παρουσιαστή, πως «εάν ο Καραμανλής βγει δημόσια και πει ότι πρέπει να εκλεγεί ο Μεϊμαράκης, τότε εγώ θα αποσυρθώ». 

Σύμφωνα με έμπειρα γαλάζια στελέχη η δήλωση αυτή, που έρχεται λίγες ώρες μετά την συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, όπου άφησε ανοικτό το τι θα κάνει αν του προτείνει ο κ. Τζιτζικώστας θέση αντιπροέδρου στο κόμμα, μπορεί και να δείχνει την πρόθεση του κ. Γεωργιάδη να συνταχθεί με τον 37χρονο περιφερειάρχη…