current views are: 9

17 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση15:40

Διαφωνούν και για τον δεύτερο γύρο στη ΝΔ

Δεν απομένουν παρά μόνο τρεις ημέρες για να ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ και τα γαλάζια στελέχη αλλά και οι βουλευτές φαίνεται ότι βρήκαν νέο επεισόδιο αντιπαράθεσης εντός του κόμματος

Δημοσίευση 15:40’

Δεν απομένουν παρά μόνο τρεις ημέρες για να ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ και τα γαλάζια στελέχη αλλά και οι βουλευτές φαίνεται ότι βρήκαν νέο επεισόδιο αντιπαράθεσης εντός του κόμματος

Δεν απομένουν παρά μόνο τρεις ημέρες για να ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία και τα γαλάζια στελέχη αλλά και οι βουλευτές φαίνεται ότι βρήκαν νέο επεισόδιο αντιπαράθεσης εντός του κόμματος. Η συζήτηση που έχει ανοίξει τα τελευταία εικοσιτετράωρα αφορά στα αν θα πρέπει να υπάρξει ή όχι δεύτερος γύρος στις εσωκομματικές εκλογές.Πολλοί βουλευτές αλλά και ακόμη περισσότερα γαλάζια στελέχη, που στηρίζουν κυρίως την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, εκτιμούν ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα αυξήσει την εσωστρέφεια στη ΝΔ και δεν θα έχει πάρα μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα.

Στην επιχειρηματολογία τους όσοι υποστηρίζουν αυτήν την θέση έχουν καταρχήν την διαφορά μεταξύ του πρώτου με τον δεύτερο. Το σενάριο λέει ότι αν αυτή η διαφορά ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίες μονάδες τότε ανεξάρτητα με τις συμμαχίες που θα σχηματιστούν δεν θα επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.Ένας δεύτερος γύρος συνεχίζουν οι ίδιες πηγές θα δημιουργήσει «καραμπόλες παραφύσιν» αφού μπορεί να δούμε έναν υποψήφιο να στηρίζει κάποιον που μέχρι πρότινος ήταν σε πλήρη αντίθεση μαζί του. Επιπλέον επιχείρημα η κατάσταση της χώρας και της οικονομίας που δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις αλλά απαιτεί μια ΝΔ που θα συγκροτηθεί γρήγορα τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου, ώστε να αποκτήσει και πάλι δυναμική εξουσίας.

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση επίσης αρκετά στελέχη και βουλευτές που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο αρχικά θα παραβίαζε το καταστατικό του κόμματος. Αποδέχονται ωστόσο ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν οι διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους είναι πολύ μεγάλη.

Από εκεί και πέρα όμως διατυπώνουν τις δικές τους ενστάσεις. Η πρώτη εξ αυτών είναι ότι η βάση της ΝΔ θα ήθελε να μάθει τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν στον δεύτερο γύρο και να αποφασίσουν εκ νέου αν αυτές τους ικανοποιούν ή όχι. Μάλιστα όπως έλεγε στο newpost γαλάζιο στέλεχος οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου θα καταδείξουν και ποιος από τους δύο που θα διεκδικήσουν την ηγεσία μπορεί να συσπειρώσει και τους υπόλοιπους και ποιος όχι.

Στην διαδρομή για τον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα διαπιστώσουν και ποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενότητα του κόμματος και ποιοι ίσως δηλώσουν προθέσεις αποχώρησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελευταίο επιχείρημα η νομιμοποίηση του νέου αρχηγού που όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες του δεύτερου γύρου θα  είναι πλήρης αν διεξαχθούν και οι δύο γύροι, ανεξάρτητα βέβαια από τον πρώτο παράγοντα σε αυτό το ζήτημα που είναι η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία.


σχετικα αρθρα