Εν μέσω πιέσεων προς την Ελλάδα για το προσφυγικό, διεξάγεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί στενό «μαρκάρισμα» ως προς τα πεπραγμένα της στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τη δημιουργία hot spots. Έντονη συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το σχέδιο της Κομισιόν περί δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και ιδιαίτερα για το σημείο των ελέγχων στα σύνορα χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους, όπου όμως δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις. 

Ειδικά ως προς το δεύτερο η πρόταση της Επιτροπής για έλεγχο στα σύνορα χωρίς τη συγκατάθεση των ενδιαφερόμενων κρατών μελών συναντά σφόδρες αντιδράσεις από αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Κύπρος

Αλλά δεν είναι το μόνο σημείο, το οποίο προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση: είναι και αυτό που, με βάση το σχέδιο απόφασης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει κοινές επιχειρήσεις με τρίτα (μη ευρωπαϊκά) κράτη. Στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση αντιπροτείνει συντονισμό και τεχνική (όχι επιχειρησιακή) συνεργασία με τα τρίτα αυτά κράτη. 

Πάντως, όπως διευκρίνιζε κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στις Σύνοδο με την εξής διπλή θέση: ναι στην αναβάθμιση της Frontex, ναι όμως και στην ταυτόχρονη δέσμευση ότι είναι αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός των Συνθηκών που παραπέμπουν στην εθνική κυριαρχία. Άλλωστε, η δημιουργία της συνοριοφυλακής μπορεί να πάρει ακόμη και ένα ολόκληρο χρόνο για να γίνει, και άρα ως τότε η υπάρχουσα δομή της Frontex επιβάλλεται να λειτουργεί, ιδίως, φυσικά, στη σημερινή συγκυρία.

Οι δηλώσεις των ηγετών

«Η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως εθνική αρμοδιότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος διαμήνυσε πως «είτε θα εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν» για την συνοριοφυλακή, «είτε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο επώδυνες λύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε:

Για αυτό το λόγο πρέπει να εξετάσουμε αυτήν αμφιλεγόμενη πρόταση, αυτήν την αμφιλεγόμενη ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή μπορεί να εισέρχεται στα εδάφη των κυρίαρχων κρατών.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει επί της αρχής συμφωνία σχετικά με την πρόταση για κοινή συνοριοφυλακή. «Είμαι της άποψης ότι θα ήταν φρόνιμο η Σύνοδος Κορυφής να πει “ναι” επί της αρχής στις προτάσεις της Κομισιόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε κάνει σημαντική δουλειά στα κέντρα υποδοχής και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε περισσότερο με την Τουρκία. Πρέπει να δώσουμε περισσότερη αλληλεγγύη προς αυτούς ανθρώπους» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος.  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε απόλυτα σύμφωνος με τις προτάσεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ζήτησε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για την ποσόστωση των προσφύγων.

 Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εστίασε στις συζητήσεις περί εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. 

«Θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όμως δεν είναι δυνατό να θέσουμε σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.