Από το «κόσκινο» των θεσμών περνάει το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο ως γνωστόν αποσύρθηκε σήμερα άρον - άρον, έπειτα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο EuroWorking Group

Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Newpost, οι θεσμοί ακόμα αξιολογούν εάν το εν λόγω νομοσχέδιο είναι συμβατό με το μνημόνιο και υπενθύμισε πως, σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν μέρος του δευτέρου σετ προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το εάν θα εκταμιευτεί τελικά η δόση θα κριθεί από την εκτίμηση των θεσμών για την επίπτωση του νομοσχεδίου καθώς και από τον πραγματικό χρόνο εφαρμογής του. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο έπειτα από την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το κουαρτέτο των δανειστών. Ειδικότερα, οι δανειστές δεν είχαν ενημερωθεί για την κατάθεσή του, κάτι που θεωρήθηκε ως μονομερής ενέργεια. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη. 

Έτσι αποφασίστηκε το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί προσωρινά και να επανακατατεθεί μετά τις γιορτές, αφού πρώτα υπάρξει και η αιτολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.