Η ΝΔ πιέζει την κυβέρνηση για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωσή του στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

«Στη σημερινή συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συζητήσαμε το προσφυγικό, ένα θέμα που δοκιμάζει όλες τις διαστάσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το κρίσιμο για την Ελλάδα συμπέρασμα, που προκύπτει από τη συνάντηση, είναι ότι παρά την καθυστερημένη αντίδραση της ΕΕ, η οποία  διόγκωσε το πρόβλημα, τα κράτη μέλη της ΕΕ πλέον, δρουν πιο συλλογικά και πιο συντεταγμένα» είπε και συνέχισε: 

Το κοινό μας κεκτημένο, όπως για παράδειγμα η ζώνη Σένγκεν, είναι επιτεύγματα που δεν μπορούμε να τα απεμπολήσουμε στην πρώτη δυσκολία.   

Ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε πως η ΝΔ «πιέζει σθεναρά την Κυβέρνηση για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων. Από την άλλη όμως, δεν  μπορούμε να επιτρέψουμε να χάσει η Ευρώπη την ψυχή της στα σύνορά της. Η ΕΕ οφείλει να δείξει ανθρωπισμό και βεβαίως να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε  αυτούς τους ανθρώπους να πνιγούν. Και οφείλουν να το κατανοήσουν όλοι αυτό. Άλλο πράγμα η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, άλλο η φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Δεν είναι ίδια τα δεδομένα, δεν μπορούν να υπάρξουν οι ίδιες πολιτικές φύλαξης».

«Πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία από την ΕΕ, ώστε να υπάρχει δυνατότητα καταγραφής των προσφύγων πριν περάσουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Να υπάρξουν βάσεις καταγραφής και πέραν της Ελλάδας, στην Τουρκία, αλλά και στις άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία» είπε και συνέχισε: 
  
Απαιτείται η άμεση παρέμβαση της ΕΕ, ώστε να εξαρθρωθούν τα παράνομα δίκτυα των δουλεμπόρων.  Για ένα τόσο σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα δεν υπάρχουν ούτε άμεσες, ούτε εύκολες λύσεις.  Πιστεύουμε ότι δύο βασικές αρχές πρέπει να καθορίζουν τη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμετώπιση του φαινομένου:  Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα από όλους.  

«Ζούμε σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι βασικές αρχές και η συνοχή της Ένωσης. Για αυτό και η απάντησή μας οφείλει να είναι Ευρωπαϊκή» σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: 

Αυτό είναι το βασικό πολιτικό μήνυμα που θα προτάξουμε και θα παρουσιάσουμε ως ΕΛΚ. Αυτή θεωρούμε ότι είναι η προσέγγιση που θα πρέπει να παρουσιάσουμε στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη γι αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα.  Δυστυχώς, το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα θέμα που μπορεί να τύχει εύκολα εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης. Το αποτέλεσμα όμως αυτών των επιλογών θα είναι συνολικά οδυνηρό για όλους μας. Διότι έχουμε ξεπεράσει το στάδιο που η Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα της ιστορίας. Η Ευρώπη είναι πλέον αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής και συλλογικής ευθύνης.