Οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν ελαφρά λόγω των καιρικών συνθηκών τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την «μίνι Σύνοδο» των 10+1 χωρών που προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Στη σύνοδο που διεξήχθη με τη συμμετοχή της Αυστρίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδ​ίας και της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης. Επεσήμανε δε, ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων [visa] της Τουρκίας με κάποιες χώρες

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ειδικά:

  • Την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (π.χ. από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία.
  • Την σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Ε.Ε. κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί. Παράλληλα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το Προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διυπουργικής ομάδας εργασίας.