Σε ρόλο πυροσβέστη ο Πρωθυπουργός μετά το «μέτωπο» που φαίνεται να ανοίγει μεταξύ Περιφερειών - Υπουργείου Εσωτερικών. Αφορμή η απόφαση του ΥΠΕΣ να μεταφερθεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων των περιφερειών από τον τακτικό προυπολογισμό του κράτους στους προυπολογισμούς των περιφερειών. Έντονα αντέδρασε η Περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου που ζητά την άμεση συνάντηση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Δούρου επικοινώνησε με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και ζήτησε το πάγωμα του μέτρου τουλάχιστον για ένα χρόνο ώστε να μπορέσουν οι περιφέρειες να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια, αν και διαφάνηκε συμφωνία, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προχωρεί στην άμεση αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των υπαλλήλων, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στις περιφέρειες. 

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ οι περιφέρειες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πάγωμα όλων των αναπτυξιακών έργων ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη μισθοδοσία. Την κρισιμότητα της κατάστασης επισημαίνει η Περιφερειάρχης Αττικής σε επιστολή της προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Κυρίες και Κύριοι,

Η ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τη μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, συνιστά μια προβληματική απόφαση που δυσχεραίνει το έργο της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, θέτοντας εν αμφιβόλω τόσο τη θεσμική όσο και την αναπτυξιακή της αποστολή.
Και τούτο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική συγκυρία κι ενώ το ζητούμενο είναι η ουσιαστική μεταρρύθμιση του «καλλικρατικού πλαισίου» για τη βέλτιστη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης προς όφελος της κοινωνίας και του πολίτη.

Η ΕΝΠΕ έχει ήδη εκφράσει τεκμηριωμένα την απόρριψή της αναφορικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές της συνέπειες σε αυτοδιοικητικό και εθνικό επίπεδο. Μάλιστα, βάσει των ανωτέρω είχε εξασφαλίσει και τη δημόσια δέσμευση του σημερινού προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, φέτος τον Ιούλιο, σχετικά με την ανάγκη συνέχισης του σημερινού καθεστώτος για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών και την ομαλή μετάβασή της στους Προϋπολογισμούς των Περιφερειών.

Σήμερα λοιπόν, που ο χρόνος μετράει αντίστροφα και μπροστά στην ανάγκη διασφάλισης της απρόσκοπτης καταβολής των μισθών των εργαζομένων, είναι επιτακτική ανάγκη να συναντηθούμε άμεσα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να του εκθέσουμε την κρισιμότητα του ζητήματος λόγω της δυσχερούς κατάστασης που θα δημιουργήσει για τις Περιφέρειες η συγκεκριμένη ρύθμιση και να ζητήσουμε την παράταση του σημερινού καθεστώτος για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο - κάτι που στην ουσία δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πρόσθετο οικονομικό κόστος για το ελληνικό κράτος.