«Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται» τονίζει το Μαξίμου, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο Euro Working Group και οδήγησε στην απόσυρση του παράλληλου προγράμματος από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Ομαδικά πυρά και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το ν/σ κατατέθηκε πριν από την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση. «Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν»  αναφέρουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος, επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση εξαπολύουν επίθεση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και διευκρινίζουν: «Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους)».

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκατ. ευρώ, με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.

Και επισημαίνουν ότι «οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα.

«Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις.  Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους» ξεκαθαρίζει το Μαξίμου

Μαζικά «πυρά» από κατά κυβέρνησης

Η απάντηση του Μαξίμου έρχεται μετά τα ομαδικά πυρά που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος σε δήλωσή του στο newpost χρησιμοποίησε βαριές φράσεις κατά της κυβέρνησης, έκανε λόγο για χώρα προτεκτοράτο και αποικία χρέους.

«Αποικία είμαστε, προτεκτοράτο. Δεν με ικανοποιεί εμένα να μου πει ο Τσίπρας ότι θα επανακατατεθεί στις 7 του Ιανουαρίου» τονίζει ο  κ. Μιχελογιαννάκης στο newpost, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά να αποσύρεται νομοσχέδιο, ενώ πηγαίνει για για δεύτερη ανάγνωση στις αρμόδιες επιτροπές και είναι ήδη προγραμματισμένη η ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας». 

Και ο βουλευτής του κόμματος Βασίλης Οικονόμου εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης. «Το Βατερλώ της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου είναι εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο στα κοινοβουλευτικά χρονικά! Ο διασυρμός της απόσυρσης ενός νομοσχεδίου που ήταν σε εξέλιξη η συζήτησή του, κατόπιν των εντολών της τρόικας είναι πρωτοφανής. Εκθέτει τη χώρα, διασύρει το Κοινοβούλιο» είπε. 

Το Ποτάμι κάνει λόγο για «ανικανότητα, προχειρότητα, συνέχιση της κοροϊδίας» και συνεχίζει: 

Το περιβόητο “παράλληλο πρόγραμμα” της κυβέρνησης, γραμμένο στο πόδι, με δεκάδες ασάφειες και διευθετήσεις ρουσφετιών, μαζεύτηκε τελικά άρον-άρον, επειδή δεν πήρε την άδεια από τους συνομιλητές της κυβέρνησης.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δικαιώθηκε για τις πολιτικές ενστάσεις που κατέθεσε χθες στην επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση επέλεξε να συζητηθεί το λεγόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”» τονίζει ο Βασίλης Κεγκέρογλου και συνεχίζει:

Η κυβερνητική όμως αναδίπλωση δεν αρκεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου χωρίς την τήρηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

Το ΚΚΕ μιλάει για «διαφημιστική απάτη η οποία τελείωσε άδοξα» και συνεχίζει τονίζοντας ότι «ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των παράλληλων προγραμμάτων, που αποδεικνύονται κοροϊδία».

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε καθώς θεωρήθηκε «μονομερής ενέργεια» υπογραμμίζει η Ένωση Κεντρώων, η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι έκανε «ατάκτως πίσω».