Σαφείς πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθεί η δημιουργία hotspots περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που δόθηκαν αργά το βράδυ στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, όπως επίσης έδωσαν το πράσινο φως ώστε να αρχίσει η περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης της Κομισιόν για ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή.

Όπως αναφέρουν τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, «τους τελευταίους μήνες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκπόνησε μία στρατηγική προσανατολισμένη στην διαχείριση του πρωτοφανούς μεταναστευτικού κύματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ωστόσο η εφαρμογή κρίνεται ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί».

«Για την ακεραιότητα της Ζώνης Σένγκεν που πρέπει να διαφυλαχθεί, είναι απαραίτητο να γίνει ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Οι ελλείψεις, όσον αφορά τα hot spots, τη μετεγκατάσταση και τις επιστροφές στις χώρες προέλευσης πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα» σημειώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και καλεί τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν επειγόντως σε μία σειρά από ενέργειες:

  • Την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν, ιδίως με την εξασφάλιση συστηματικών ελέγχων με τις σχετικές βάσεις δεδομένων, και την αποτροπή πλαστογράφησης εγγράφων.
  • Την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα hot spotsπου ήδη λειτουργούν, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία της αναγκαίας ικανότητας υποδοχής, ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Τάχιστη συμφωνία σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία περαιτέρω hot spots, διασφάλιση ότι η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξοπλισμό.
  • Τη διασφάλιση συστηματικής και πλήρους ταυτοποίησης, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως επίσης και τη λήψη μέτρων για την άρνηση καταγραφής.
  • Την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση, όπως επίσης το ενδεχόμενο της ενσωμάτωσης σε αυτές τις αποφάσεις και άλλων κρατών – μελών κάτω από πίεση [των υψηλών προσφυγικών ροών] που διατύπωσαν ανάλογο αίτημα.
  • Την λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η πραγματική επιστροφή και επανεισδοχή των ατόμων που δεν έχουν τη δυνατότητα παραμονής στην ΕΕ, και την παροχή επαρκούς συνδρομής στα κράτη μέλη για αυτές τις επιχειρήσεις.
  • Την ενίσχυση των μέτρων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
  • Την διασφάλιση της εφαρμογής και της επιχειρησιακής συνέχειας των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου, της διάσκεψης  της Μάλτας – ειδικά ως προς το κομμάτι των επιστροφών -, της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινητοποιηθεί γρήγορα το ποσό ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία για τη διευκόλυνσή της στην διαχείριση του προσφυγικού.
  • Τη συνέχεια της εφαρμογής του εγκεκριμένου προγράμματος μετεγκατάστασης.
  • Τη συνέχεια της παρακολούθησης εκ του σύνεγγυς των προσφυγικών ροών κατά μήκος των διαδρόμων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επέμβασης.

Αρχίζει η επεξεργασία του σχεδίου για την ακτοφυλακή

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, «το Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει τάχιστα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, τον κώδικα των συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν, ένα εθελοντικό σύστημα αποδοχής προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους».

«Το Συμβούλιο θα εγκρίνει τη θέση του σχετικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής προεδρίας», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων, δηλαδή το προσεχές εξάμηνο. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει άμεσα τις προτάσεις της για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, «στο μεσοδιάστημα όμως οι υπάρχοντες κανόνες θα πρέπει να τηρηθούν».

Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η Προεδρία, η Επιτροπή και η Υπάτη Εκπρόσωπος πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Οι δηλώσεις Τουσκ - Γιουνκέρ

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε πως το σημαντικότερο κομμάτι της συζήτησης εστιάστηκε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Εάν δεν προστατέψουμε τα σύνορα ενδεχομένως να υπάρχουν πολύ σημαντικότερες συνέπειες από μία διάλυση της Ζώνης Σένγκεν» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Απόψε είμαι λίγο πιο αισιόδοξος καθώς οι ηγέτες αποφάσισαν να προστατέψουν τη Σένγκεν. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε να εξετάσουμε άμεσα την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής ώστε να ενδυναμώσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Οι υπουργοί θα πρέπει να υιοθετήσουν τη θέση τους μέχρι τον Ιούλιο. (…) Είχαμε απόψε ακόμη ένα καλό νέο από τη Frontex που αφορά τη συμφωνία με την Ελλάδα για την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης ήδη από τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι ακόμη μία ένδειξη πως αρχίσαμε να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το προσφυγικό. Προανήγγειλε επίσης την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και επεσήμανε πως η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της το πρώτο εξάμηνο του 2016.