«Είναι σαφές πως η φύλαξη των συνόρων παραμένει εθνική ευθύνη», διαμήνυσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής που ενέκριναν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ.

 «Καλωσορίζουμε την απόφαση για δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Είναι όμως σαφές πως η δράση αυτών των σωμάτων θα πρέπει να ένα εναπόκειται σε εμάς. Η ευθύνη διαφύλαξης των συνόρων παραμένει εθνική. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο. 

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως έγινε μία ουσιαστική συζήτηση για το προσφυγικό. «Χαιρετήσαμε την πρόοδο που επετεύχθη στη δημιουργία των κέντρων υποδοχής» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει βοήθεια ότι θα ολοκληρωθούν τα κέντρα μετεγκατάστασης στη χώρα. Αναγνωρίσαμε όλοι τον ρόλο – κλειδί που έχει η Τουρκία για μείωση των ροών. Πρέπει να εφαρμόσει η Άγκυρα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως αναγνωρίστηκε η ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας «ώστε όσοι δεν δικαιούνται ασύλου, να έχουν τη δυνατότητα άμεσης γρήγορης επιστροφής τους».

Ανακοίνωσε πως ο μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Φεβρουάριο. «Επίσης αναγνωρίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού επανεγκατάστασης και στην Ελλάδα», συνέχισε.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως η Κομισιόν δεσμεύτηκε να αυξήσει τις πιέσεις προς τρίτες χώρες ώστε να ενεργοποιηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες επανεισδοχής.

«Θα συνεχίσουμε την υλοποίηση των υποχρεώσεών μας για τη δημιουργία κέντρων επανεγκατάστασης στην ενδοχώρα και τη δημιουργία των hot spots. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό καθήκον μας σε αυτούς τους ανθρώπους. Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι μέλλον φρακτών και βίας, αλλά ανθρωπιάς» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.